Неделя, 30 Юни 2024
            
Велико Търново Общество

Десетокласничка от Езиковата гимназия бе на едномесечно обучение във Франция

  27.06.2024 13:19
Десетокласничка от Езиковата гимназия бе на едномесечно обучение във Франция

Десетокласничката Вяра Демиркова е поредният възпитаник на търновската Езикова гимназия, който участва в Програмата за индивидуална мобилност „Ронсар“. Тя е съвместна инициатива на Академия Нанси-Мец, Академията на Гренобъл, академичния регион Оверн – Рон-Алп и Френския институт в България.

 В продължение на един месец във френско семейство живее български ученик, а след това през юни визитата връща негов френски връстник. Разходите по престоя на децата в чужбина поемат техните семейства. Предимството е в изключителната възможност младите хора да видят как живеят и учат техни връстници в различни страни по света. „Щастлива съм, че участвах в този обмен, приятно изненадана съм от нивото на владеене на френски, което показах в училището в Гренобъл. Едномесечният престой ме накара да оценя още по-силно качествата, които ние, българите, притежаваме – дружелюбност, отзивчивост, гостоприемство, любопитство. Училищният живот във Франция е съвсем различен от нашия“, каза Вяра Демиркова.

„Подготовката за пътуването до Франция и престоят там се подготвя още през март, когато одобрената училищна кандидатура се представя във Френския институт в София. Важно условие е детето да владее езика на ниво В1, както изисква общоевропейската езикова рамка. В продължение на месец Вяра и девойка от Франция общуват по електронен път, за да се опознаят, контакт установяват и родителите, които трябва да владеят чужд език. Поне месец – два се уточняват всички подробности по пребиваването на учениците в семейството, в което ще живеят, когато пристигнат“, разказа учителят Адриана Мъглова, която преподава френски на Вяра Демиркова.

Вяра е петият ученик от Езиковата гимназия във ВеликоТърново, който участва в международния обмен с Франция по програма „Ронсар“.


Ключови думи
Езикова гимназия