Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Велико Търново Други

С подготовката от Езикова Димана и Ивена сбъдват мечти в Париж и града на Сервантес

  06.08.2024 10:03
С подготовката от Езикова Димана и Ивена сбъдват мечти в Париж и града на Сервантес

За дългия и труден път и сбъдването на мечтите от Велико Търново до Сорбоната и родния град на Мигел де Сервантес разказват две отличнички, завършили ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ през 2023 година.

„Е, Димана! Беше трудно, но си струваше!“ изрича на глас на 1 юни миналата година Димана Георгиева, когато разбира, че е приета да учи в Сорбоната в Париж.

Същата реплика произнася и Ивена Ченова, когато научава, че е вече е студентка в един от най-старите университети в Европа - в Алкала де Енарес, родният град на Мигел де Сервантес.

Димана учи английска филология и международни икономически отношения, а Ивена бизнес администрация. Година и два месеца по-късно двете приятелки от френската и испанската паралелка посетиха гимназията, която са завършили.

Продължават да следят училищния живот, поддържат връзка със своите учители и съученици и се наслаждават на времето, което имат със своите семейства тук в България.

И двете имат зад гърба си блестящи успехи на олимпиадите по испански и френски и от престижни конкурси по превод като ученички в Езиковата гимназия. И не само. Откровено защитават тезата, че зад успехите им стоят много труд, много знания, опит, подкрепа, предадени от техните учители, и много обич от семействата им. С чувство за хумор допълват, че сега по време на занятията в университета не срещат никакви трудности заради изключителната си теоретична и практическа подготовка от България. Танци, разходки, пътувания запълват свободното време на двете приятелки в Париж и в град Алкала де Енарес, близо до Мадрид.

13 години Димана е част от ансамбъл „Българче“ и танците започват да й липсват още при пристигането във френската столица. „Бързо обаче се ориентирах и се присъединих към ансамбъл „Зора“ в Париж“, разказа тя. Влюбила се във френския език още като дете, защото се налагало татко й да пътува до там и да отсъства за 2-3 месеца. Още тогава твърдо реших един ден и аз да посетя този град, за да видя какво работи татко и откъде купува подаръците ми“, допълва с усмивка Димана.

В разговора се включва и Ивена, която вече е гостувала на приятелката си в Париж и я очаква на разменна визита в Испания. Като ученичка в IX клас по време на пандемията тя пише приказка, която й носи второ място на престижен конкурс в Билбао. Част е и от трупата на испанския театър в гимназията, с която печели отличия от конкурси. „Бях във френската столица през януари, когато беше по-спокойно, макар вече да се усещаше атмосферата от подготовката на олимпийските игри. Сега с интерес следя българското участие“, уточни Ивена и обърна разговора по темата към своята приятелка.

„Дойдох си преди откриването, но ще се върна за параолимпийските игри, които реших да видя на живо“, допълни Димана и не скри, че животът във всеки град, който се подготвя за голям форум, в това число и спортен, е съпроводен с много ограничения от гледна точка на организацията на мероприятията и сигурността на местните хора и на гостите.

„Трудности има навсякъде, животът в чужбина не е лесен. Как ще го понесе всеки от нас е въпрос на личен избор и възможности. Стараем се да виждаме доброто и красивото, където и да сме по света. България е завинаги в сърцето ни“, обобщиха с усмивка чаровните и успяващи „златаровки”.

 


Ключови думи
Езикова гимназия Велико Търново