Сряда, 19 Oct 2022
            
Горна Оряховица Икономика

В Горна Оряховица намалиха таксата смет за фирмите, спрели дейност по време на двата локдауна

  25.03.2021 12:23
В Горна Оряховица намалиха таксата смет за фирмите, спрели дейност по време на двата локдауна

Фирмите, които поради обявеното извънредно положение и епидемична обстановка не са развивали стопанска дейност в имот на територията на община Горна Оряховица по време на двата локдауна през миналата година, ще бъдат освободени от такса смет в частта й за услугата сметосъбиране и сметоизвозване.  Решението бе взето на днешното заседание на Общинския съвет.

Темата бе дискутирана през февруари на специална среща между собственици на заведения, представители на общинската администрация и на ресорни комисии в местния парламент. Тя бе организирана от председателя на Общинския съвет Димитър Николов, който пое ангажимент предложението да влезе в дневния ред на сесията през март. Днес то бе единодушно подкрепено от общинските съветници.

Фирмите няма да плащат за сметосъбиране и сметоизвозване за периодите 13 март – 13 май 2020 г. и 27 ноември – 31 декември 2020 г. В срок до 16 април заинтересованите следва да подадат в Общината заявление-декларация по образец. Подадени след тази дата заявления няма да бъдат разглеждани.

Специална комисия ще разгледа постъпилите заявления и ще реши кои от кандидатстващите отговарят на условията. Отдел „Местни данъци и такси“ в Общината ще преизчисли задълженията на одобрените. Средствата се прихващат от задълженията за 2021 г. или бъдещи задължения за такса битови отпадъци.

Освобождаването не се прилага при лица, които не са предприятия по смисъла на ЗМДТ, лица, които не са собственици/ носители на вещно право на ползване върху недвижимия имот и при такива, които не са подали заявление в срок.


Ключови думи
такса смет Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати