Вторник, 16 Мар 2021
            
Други

Здравните власти обмислят: Заведенията да работят до 22 ч., връщане на коридорите за пазаруване, в офисите – само половината персонал

  05.11.2020 13:21
Здравните власти обмислят: Заведенията да работят до 22 ч., връщане на коридорите за пазаруване, в офисите – само половината персонал

Навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията. Благодаря на всички, които проявяват съзнание и при които надделява разумът. Най-ефективната мярка е носенето на маска на закрито, тя спасява човешки живот, намалява пациентите с нужда да постъпват в лечебно заведение. Физическата и социалната дистанции препоръчваме на всички български граждани. Препоръчваме пътуванията да се ограничат, ако не са необходими.
Това коментира на редовния седмичен брифинг за разпространението на коронавируса министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.
От самото начало говорихме, че през есента и зимата процентът на положителните тестове ще се увеличи. В тази ситуация най-важното е да проявим разум и да мислим за тези, които можем да предпазим. Имаме достатътчон количество лични предпазни средства. Ще бъдат доставени и допълнителни количества, за да обезпечим нуждата на държавата за месеци напред. Днес пристигат още 1 700 флакона „Ремдесивир“, част от договорената доставка за България за ноември. Следващото количество – 4 300 флакона, очакваме следващата седмица. Но нека българските граждани не гледат на лекарството като на панацея. Лечението с „Ремдесивир“ става по критерии, утвърдени от Експертния съвет по анестезиология и интензивно лечение. Днес тези критерии отново ще бъдат изпратени до всички лечебни заведения. Всяко едно лечебно заведение работи по протокол. За изготвянето му сили обединиха всички лечебни заведения с най-голям опит в лечението на COVID-19, уточни министърът.
По думите му България все още запазва едни сравнително добри места по заболяемост в ЕС. Това зависи от всички нас, от правилното ни разбиране за ситуацията. Време е за разум, за помощ на медицинската система, за солидарност, за връщане на доверието към българските лекари, апелира проф. Ангелов.
Положеинето в Европа е изключително тежко, континентът влезе в кривата на повишаване на заболяемостта. България е на 17-то място сред страните в ЕС и на четвърто място на Балканите. По отношение на смъртността сме на 10-то място в ЕС и на 4-то на Балканския полуостров. У нас само 3 области – Видин, Добрич и Силистра, са в оранжевата зона, всички останали са със заболяемост над 120 на 100 хил. Достигнахме 900 теста на 100 хил. население. Средно за Европа цифрата е 2000, има страни и със 7000 теста на 100 хил., информира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.  
Не споделям на 100% оптимизма на част от управляващите, че при този темп на спазване и на нарастване ще постигнем кой знае колко добри резултати. Очевидно е, че ще трябва да удължим мерките и след 12 ноември. Всички действащи мерки трябва да останат минимум до края на ноември, а най-вероятно, ако така продължат да се развиват нещата, и за по-дълъг период, смята инспекторът.
Време е да помислим за ограничаване на работата и на заведенията, които не са затворени сега – ресторанти, кафетерии и т. н., до 22 ч. или 23 ч., посочи доц. Кунчев.
Ограничаването на присъствената работа в офисите до максимум 50% е друга мярка, която посочи доц. Кунчев. Тези, които могат да работят дистанционно, трябва да бъдат задължени да го правят, смята той.  
Здравните власти излизат и със специална препоръка към Министерството на образованието.
Дистанционното обучение трябва да обхване групата 5-12 клас, смята Кунчев, трябва да се преустановят всякакви извънкласни дейности, ако са извън рамките на паралелката, като това следва да важи за всички обучаващи се, включително и тези в 1-4 клас. Горещата ни препоръка е висшите училища да преминат изцяло на дистанционна работа. Изключение трябва да се направи за упражненията на студентите по медицина, каза доц. Кунчев.  
Според него е редно да бъдат възстановени т. нар. коридори за пазаруване за хората над 60 г. – т. е. между 8 и 10 ч. в търговските обекти да не бъдат допускани по-млади клиенти. Разликата с предишния период, в който съществуваха тези коридори, е, че този път се обмисля на възрастните хора да бъде забранено пазаруването в посочения интервал. Преди те имаха право да пазаруват по всяко време.  
По отношение на медицинския персонал, контактен на случаи на COVID-19, следва да не се прилага 10-дневна карантина, а да бъдат освободени и да остават на работа след отрицателен PCR тест, направен минимум на третия ден от контакта. Спешно да се дадат правомощия на здравния министър в условията на извънредна епидемична обстановка да командирова медицински специалисти от различни лечебни заведения е друго предложение, решението за което е в ръцете на законодателя, каза още доц. Кунчев. 


Ключови думи
мерки доц. Ангел Кунчев проф. Костадин Ангелов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати