Петък, 30 Сеп 2022
            
Общество

При влошаване на времето: Местят „зеления коридор“ за пазаруване следобед

  12.11.2020 12:52
При влошаване на времето: Местят „зеления коридор“ за пазаруване следобед

При влошаване на времето – мъгли, ниски температури, заледяване, т. нар. коридор за пазаруване за хора на и над 65 г. ще бъде изместен в диапазона от 14 до 16 ч. Това обяви днес министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на редовния седмичен брифинг по повод епидемията от коронавирус. Припомняме, че мярката е една от няколкото, които влизат в сила от днес. От 12 ноември клиентите под 65-годишна възраст нямат право да пазаруват в магазини и аптеки между 8 и 10 ч.
Ако видим, че има струпване на възрастни хора пред магазините или аптеките и определеното време се окаже недостатъчно, коридорът ще бъде разширен. Определени случаи ще бъдат решавани индивидуално – като в населени места, където хранителните продукти се доставят в магазина в по-късен час, уточни проф. Ангелов.
Трайна тенденция за повишаване на излекуваните на дневна база пациенти в страната, които  наближават 1 000 души на денонощие, отчете здравният министър. По думите му заетостта на леглата, предвидени за пациенти с ковонавирус без усложнения, е 40%, а интензивните легла са заети на 23%. Проф. Ангелов обаче направи уточнението, че данните са условни предвид динамичността на обстановката. Най-голям е процентът на заетост в областите Благоевград, Габрово, Перник, Разград, Търговище и Шумен.
3 459 души медицински персонал са с положителни проби за коронавирус, като активните случаи са 1 802 – 1 672 от тях са на домашно лечение, 121 са хоспитализирани, 9 са интензивни. 22-ма са починалите медицински специалисти с установен COVID-19 – 17 лекари, 2 медицински сестри, двама санитари и 1 фелдшер.
Мерките досега показват, че успяваме да се справим успешно с контрола върху разпространението на заболяването на територията на страната, коментира министърът. 14-дневната заболяемост у нас поставя България на 16-то място в ЕС, на 7-мо е по 14-дневна смъртност. Смъртността показва нивото на организация на системата и по-точно възможността й да се справи с кризата. Измерима е със смъртността в Испания и Франция, допълни проф. Ангелов.
Че само Финландия е в т. нар. оранжева зона информира главният държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчева. Според изнесените от него данни, средната заболеваемост в България достига до 518 на 100 хил. души. Успяваме да задържим заболеваемостта и смъртността около средните за Европа, каза Кунчев.
За втора седмица в България се правят по над 1000 теста на 100 хил. души. Броят на положителните тестове от тази седмица показва известно задържане или движение към плато – цифрите са като миналата седмица. Оптимистично е, защото е единственият показател със задържане, коментира инспекторът.
На брифинга отново бе припомнено, че презапасяването с лекарства е излишно.
Не се презапасявайте с лекарства, не купувайте антибиотици, не се самолекувайте – вредно е за здравето ви. Неконтролируемият прием на антибиотици ще доведе до резистентност . Това след време ще изправи болниците пред нови предизвикателства, които понякога могат за завършат фатално. Имаме достатъчно количества от всички нужни медикаменти, твърди проф. Констанин Ангелов.


Ключови думи
проф. Костадин Ангелов коронавирус доц. Ангел Кунчев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати