Сряда, 17 Мар 2021
            
Горна Оряховица Други

Млади астрономи от ОУ „Иван Вазов” насочиха телескопи към звездитe

  16.10.2020 09:58
Млади астрономи от ОУ „Иван Вазов” насочиха телескопи към звездитe

В международния ден на ученика - 15 октомври 2020 г., ученици, родители и учители от ОУ „Иван Вазов“ превърнаха училищния двор в площадка за вечерно астрономическо наблюдение. В нощното небе през есента могат да се видят много красиви обекти, сред които лесно се различават не само звездите. Две ярко греещи тела, които можем да видими с невъоръжено око, са планетите Юпитер и Сатурн.

“Много е лесно да се види Юпитер в летните и есенните  нощи. През  периода август – октомври  са налице изключително благоприятни атмосферни условия, тъй като Юпитер е най-голямата планета в Слънчевата система (в нея могат да се поберат 1300 планети като нашата), има и силно отразяваща атмосфера, благодарение на това се вижда като много светла точка на южното небе вечерно време, веднага след като залезе късното есенно слънце”, разказва учителят по физика и астрономия - Димитър Стоянов.

„Около полунощ над източния хоризонт е вече видим Марс. Неговата яркост нараства. На 6 октомври той бе в противостояние (опозиция) – на около 62 069 600 km от Земята. Това негово приближаване е сравнително близко до максималното възможно (по-точно – на 97% от максималното възможно), поради което обявят явлението за Велико противостояние на Марс.

През декември ще бъде дългоочакваното „голямо съединение“ на двата газови гиганта Юпитер и Сатурн – явление, случващо се веднъж на около 20 години (на 21 декември 2020 вечерта Юпитер и Сатурн ще се наблюдават ниско на югозапад, на ъглово отстояние едва 6′).


Ключови думи
астрономи ОУ Иван Вазов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати