Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Зрелостниците от Великотърновска област са в Топ 6 на България по български език, Любомира Димитрова от Свищов е с три шестици на матурите

  18.06.2020 17:43
Зрелостниците от Великотърновска област са в Топ 6 на България по български език, Любомира Димитрова от Свищов е с три шестици на матурите

С петима отличници и на трите матури може да се похвали Великотърновска област от проведените на 1 и 3 юни държавни зрелостни изпити. Това са Цветелина Ненкова Чакърова, Йорданка Станимирова Станева и Йордан Йорданов Георгиев от ПМГ „Васил Друмев”, Димитър Димитров Арабаджиев от СУ „Цанко Церковски” – Полски Тръмбеш, а абсолютният отличник, с по три пълни шестици е Любомира Петкова Димитрова от свищовското СУ „Николай Катранов”.

Вече са известни всички резултати, като средният успех на всички зрелостници по всички изпити тази година е 4,39, което е с 0,24 повече в сравнение с миналата година, но спрямо предходните три-четири години резултатът е значително по-добър, коментира за RegNews началничката на РУО – Велико Търново инж. Розалия Личева.

На задължителната матура по български език и литература, където са се явили 1450 завършващи, средният успех е 4,28 при среден успех 4,20 за страната. С този резултат зрелостниците от областта влизат в челната шестица, а успехът е заслуга за положения усилен труд на ученици и учители. Отличните оценки са 199, като пълните шестици са  6. Така отличните оценки представляват 14,5 % от общия брой. Разбира се и двойките не са малко, те са 120.  

По-добри резултати за разлика от предходните години са показали абитуриентите и на втория държавен зрелостен изпит, като отстъплението е само четири предмета. Най-висок е средният успех по английски - мн. добър 5,28. Следват: биология и здравно образование – 4,08; география и икономика – 3,84; история и цивилизация – 4,52; химия и опазване на околната среда – 4,26; философски цикъл – 4,32.

Много добре са се справили тези ученици, които са избрали за втора матура чужд език. Причината, според г-жа Личева, е  руският, испанският, френския и немският и английския езици са избрани от малко, но много мотивирани деца. Успехът по руски език е 4,82 като увеличението е почти с 1 единица; по немски – 5,18; испански – 5,65 – избран от 12 ученици и френски – 4,74.

Отстъпление има по математика – 4,76, като намалението на средния успех е с 0,29 и по физика и астрономия – 4,34.

Общо 1050 ученици от областта са положили втори държавен зрелостен изпит, като 30 са пълните шестици отличните оценки на вторите матури, а отличните оценки от 5,50 до 6,00 са 295. 137 ученици са с по две отлични оценки от 5,50 до 6,00. Двойките са 60.

Най-много отличници с по две шестици са от гимназия „Аркус” – Велико Търново, където 50 % от зрелостниците имат по две отлични оценки. Следват ПМГ „Васил Друмев” с 56 отличници от общо 151 зрелостници; 39 са отличниците в Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров”, 6  - от СУ „Николай Катранов”  - Свищов, 6  - от СУ „Бачо Киро” – Павликени, 5 – в ПГЕЕ „Ломоносов” – Горна Оряховица, 4 – СУ „Емилиян Станев” и трима – от СУ „Цанко Церковски” – Полски Тръмбеш..

Най-много са увеличили резултата си и на двете матури, с над половин единица, в сравнение с 2019 г., учениците от СУ „Климент Охридски” – Сухиндол. Увеличение на изпита по български език и литература има и при учениците от СУ „Вела Благоева” – Велико Търново и СУ „Ангел Каралийчев” – Стражица. По втория държавен зрелостен изпит са си увеличили средния успех учениците от ЧПГ „Аркус”, СУ „Димитър Благоев” – Свищов, СУ „Бачо Киро” – Павликени, СУ „Цанко Церковски” – Полски Тръмбеш и СУ „Св. св. Кирил и Методий” – Златарица.

На 27 и 28 август получилите двойки ще имат възможност за поправка.

Ана Райковска


Ключови думи
матури резултати
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати