Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Най-ниският успех от 11 години показаха на матурите зрелостниците от областта

  17.06.2019 20:13
Най-ниският успех от 11 години показаха на матурите зрелостниците от областта

Откакто матурите за зрелостниците се провеждат в този формат (2008 г.), тази година завършващите средно образование във Великотърновска област поставиха печален рекорд. Средният успех от изпитите по български език и втори избираем предмет е 4,15, който е най-ниският от 11 години насам. За сравнение, общо за страната е 4,06. Той е съизмерим с резултатите в последните няколко години, но през 2019 г. се смъкна още надолу.  

Днес излязоха резултатите от матурите, обобщените данни са от началничката на РУО – Велико Търново Розалия Личева.

1600 зрелостници се явиха на държавния изпит по Български език и литература. Средният успех е 4,05, което също е отстъпление.

На втория зрелостен изпит са се явили значително по-малко ученици, тъй като част от тях предпочетоха Теория и практика на професията. Най-масово учениците са избирали Английски език, там са изкарали мн. добър 4,76, което е с 0,7 по-нисък успех от предходната година. Следват: Биология и здравно образование (3,87), миналата година е бил 4,04; География и икономика (3,67); Математика (5,05); История и цивилизация (3,96); Физика и астрономия (4,73); Химия и опазване на околната среда (4,11); Философия (4,23). По чуждите езици постигнатият успех е следният: Руски – 3,85; Немски – 5,08; Испански – 5,72 (на него са се явили около 30 абитуриенти); Френски – 5,04. Прави впечатление, че зрелостниците са изкарали по-високи оценки по чуждия език, от колкото по родния. Изключение прави Руски език, където средният успех през миналата година е бил отличен 5,54.

Само двама са пълните отличници, изкарали 6,00 и те са от ПМГ „Васил Друмев”. Това са Виктория Илиянова Маринова, явила се на изпит по Биология и здравно образование и Йордан Атанасов Александров, който е с отлична оценка по Математика.

17 са пълните отличници в областта с оценки 6,00, но с точки между 95 и 100 и на двата изпита. Най-много  - 11, са отличните оценки по Биология, 4 са по Математика, 1 по Немски и само 1 по Български език и литература, изкарана от Мария Дачева от ПМГ „Васил Друмев”. 98 са изкарали отлична оценка над 5,50 до 6,00, от тях 92 имат такава и на двете матури. По реда на успеваемост най-много са отличниците от Математическата и Езикова гимназии (по 28), 11 са от СУ „Николай Катранов” – Свищов и 9 от колежа „Аркус”. „Най-много зрелостници имат посочените великотърновски гимназии, затова и техните отличници са най-много. Това е гордост за подготовката им през годините”, коментира г-жа Личева.  

 38 са зрелостниците пълни двойкаджии. Те са получили оценка слаб и на двете матури.

Класацията за най-добре представилите се училища на първия зрелостен изпит по Български език и литература води „Аркус”, следвани от Математическата гимназия, СУ „Николай Катранов” - Свищов, Езикова гимназия „Д-р Асен Златаров” и СУ „Вичо Грънчаров” – Горна Оряховица.

Във втория държавен изпит първите училища по реда на успеха са : СУ „Николай Катранов” – Свищов, Езикова гимназия, Математическа гимназия, частна профилирана гимназия „Аркус”, СУ „Вичо Грънчаров” – Горна Оряховица

Над 450 зрелостници са избрали Теория и практика на професията като втора матура.

Ана Райковска

 

 


Ключови думи
матури зрелостници
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати