Сряда, 17 Мар 2021
            
Общество

Без Вапцаров, Талев и Димов в матурата, МОН обяви датите

  05.05.2020 10:41
Без Вапцаров, Талев и Димов в матурата, МОН обяви датите

Няма да се удължава учебното време за нито един от класовете. През лятото, ако ситуацията позволява, ще се проведат присъствено дейностите или част от дейностите за преодоляване на образователните трудности, което ще бъде вариант за диференцирано отучване за учениците, които не са били ефективно включени или въобще не са били включени в електронното обучение.

Това обяви днес министърът на образованието Красимир Вълчев.

Променяме проекта „Подкрепа за успех“, по който финансираме всяка година допълнителното обучение за децата с образователни трудности – тези деца, които имат слаби оценки. Но тази година това обучение ще бъде разширено и ще обхване и децата, останали извън електронното обучение. Оценката за това ще направят учителите. Но нямаме нужда от общо удължаване на учебната година. Анализите показват, че до голяма степен са усвоени резултатите в учебните програми. Разбира се, анализите са частични, най-добро оценяване дават резултатите от НВО, но то е само в част от класовете и още не е проведено, коментира министърът.  

Освен НВО след VII клас и държавните зрелостни изпити, присъствено ще се проведат и изпитите за придобиване на професионална квалификация – за учениците в професионални  гимназии.

Срочното и годишното вътреучилищни оценявания се извършват в момента в електронна среда. Променена е наредбата за оценяването, така че с 2 срочни оценки да може да се оформи срокът.

Всяко присъствие на малолетни и непълнолетни в училищата ще става със съгласието на родителя. Ще бъдат направени изключения за присъствието в училище и за други дейности, но индивидуално.

Принципът, който избрахме, е учениците да се върнат за най-важните дейности, които не могат да се проведат в електронна среда. Същият принцип ще приложат и висшите училища.
Други дейности, за които ще може присъствие в училище – оформяне на оценките на учениците в самостоятелна и задочна форма на обучение, за повишаване на оценките в XII клас.
Всички дейности, които ще се проведат присъствено, ще са с прилагане на завишени противоепидемични  мерки, увери Вълчев.

На държавните зрелостни изпитити и НВО учениците ще бъдат разредени, вероятно в стандартна класна стая ще има по 10 деца. Т. е. изпитите ще се проведат в повече на брой стаи. По-малко ще бъдат квесторите – ще има по един в зала, в която има камери. Ще има резервни квестори в коридора. Няма да се допуска струпване преди и след изпита, за което пред училищата ще съдейства МВР, а вътре в сградите - персоналът.

Държавните зрелостни изпити ще бъдат на 1 и 3 юни – 12 дни по-късно от първоначално обявените дати. Получаването на свидетелства за завършване на училищно образование ще се забави само с 4 дни, което ще позволи кандидатстването във ВУЗ в България и в чужбина.
Забавянето е минимално, няма да има никакъв проблем с кандидатстването на зрелостниците, които успешно положат изпитите си, увери министър Вълчев.
Началото на матурите ще бъде в 9 ч., за да могат да се придвижат учениците и да се организират залите.
Държавни зрелостни изпити по желание са насрочени за 2 и 4 юни. На 2 юни сутринта е изпитът по Физика и астрономия, по Химия, както и по чужди езици, но без английски. Следобед са Математика, История и цивилизация и География и икономика.
На 4 юни сутринта е са изпитите по Биология и здравно образование и Философски цикъл, следобед – по Английски език. Допълнителните изпити ще започнат в съотнетво в 8 ч. и в 14 ч. заради относително малкият брой желаещи ученици.
Учениците ще бъдат уведомени със служебна бележка за допускане, която ще получат до 29 май по електронен път.
Датата за държавни изпити за придобиване на професионална квалификация по теория остава непроменена – 5 юни, но на училищно ниво директорите могат да определят други дати за изпита по практика. Дипломите ще бъдат предоставени на 26 юни.

Зрелостниците, които не се явяат на матури в началото на юни, ще могат да го направят на следваща сесия – на 27 и 28 август.

В задължителния държавен зрелостен изпит по БЕЛ няма да се включват въпроси, свързани с лириката на Вапцаров, „Железният светилник“ на Димитър Талев и „Тютюн“ на Димитър Димов.
Принципът, на който сме стъпили, е да спрем на 20-тата седмица при нормално тематично разпределение. Имахме средно 2 седмици грипни ваканции, т. е. приблизително е началото на ИП. Това не означава, че няма да има материал от обучението в електронна среда, защото една част от училищата са се движили с по-бавна скорост от нормалното времево разпределение на темите, уточни Красимир Вълчев.  
Обучението в електронна среда постигна резултатите си и няма пречка да бъдат включени малка част от темите в него. Ученето за един изпит е и с учителя, и самостоятелна подготовка,  и извън час. Ако някои не са стигнали до последната тема, която е хронологично в програмата преди тези 3, които отпадат, имат един месец да го направят. Имат възможност и за индивидуални консултации с учителите. Учениците от XII клас ще имат възможност до 27, 28 май да се консултират и да проведат изпити за повишаване на оценките. Т. е. учениците имат малко повече време в сравнение с предходни години и по-малко теми, които ще бъдат включени в изпита, внесе още яснота просветният министър.
Изучаването на голяма част от предметите за втория задължителен държавен изпит е приключило още в XI клас и само в някои видове училища приключва в XII клас. Независимо от това, за да се осигурят равни условия, изпитът по История и цивилизация няма да включва теми след Първата световна война, от изпита по Физика и астрономия отпада всичко след елементарни частици, а от изпита по География и икономика отпадат северните региони, каза още Вълчев.

Изпитите след VII клас ще се проведат на 15 юни по БЕЛ и на 17 юни по Математика, започват в 9 ч. НВО по чужд език е по желание, като тази година няма да се провежда.
За да създадем спокойствие и равнопоставеност на учениците от изпита по БЕЛ отпадат въпроси, свързани със сложно съставно и сложно смесено изречения, „Бай Ганьо пътува“ на Алеко Костантинов, „Неразделни“ на Пенчо Славейков,  „Заточеници“ на Яворов, „По жътва“ на Елин Пелин и „По жицата“ на Йовков.
Точно тези теми отпадат от НВО, защото хронологично са по този начин с програмата. Но това не означава, че няма да се изучават. Цялата учебна програма остава в този й вид, обясни министър Вълчев.
В изпита по Математика няма да се включват задачи, свързани с неравенства и успоредници. Тези теми ще се изучават до датата на изпита. Знанията и уменията са придобиват с натрупване и надграждане, особено по граматика и математика,  така че е важно темите, които няма да бъдат включени в изпита, да бъдат изучавани, категоричен е министърът.  
При изпитите за проверка на способности за профили и професии в областта на изкуствата и спорта за прием на ученици от VIII и XI датите и организацията остават същите.
За седмокласници, които в момента на изпита са под карантина, защото са били контактни със заболели, ще се осигури възможност за полагане на изпита след направата на PCR тестове предходния ден или 36 часа предварително. След отрицателен резултат те ще могат да положат изпитите в отделно помещение. До миналия ден такива деца са били 14.  
Тук можем да говорим за 2 групи. Едната е карантинирани, защото са били контактни, като точно за тях е описаният вариант. Другата е с болни деца, като за тях ще вземем най-благоприятния вариант, за да не бъдат ощетени. Такива деца са единици, така че ще намерим решение, и то такова, че да не се накърнява интересът и на останалите, гарантира Вълчев.

Както вече стана ясно, НВО след IV и Х клас няма да има.
Има текст в проектозакона, представен снощи, че ще се направи диагностика през следващата учебна година. Но това няма да има характер на НВО – няма да бъде за всички училища и ученици, няма да се пишат оценки в удостоверения, няма да се оценяват училища и учители въз основа на тази извадка. Това са първите випуски, които завършват по новита учебни програми. Една такава диагностика е възможност за нас да пробваме по-различна организация на провеждането на изпита, включително провеждане в електронна  среда. Ще пробваме няколко варианта, но те няма да бъдат оценка на училищата или ученици, отново акцентира Вълчев.
Не сме готови за изпит в електронна среда така, че да гарантираме равнопоставеност и справедливост на изпитните резултатите, но НВО след IV клас трябва да бъде оптимизирано, то е необходимо за целите и диагностиката на резултатите. Но трябва да коства по-малко усилия и да не създава стрес за родители и учители, допълни Вълчев.
За малка част от учениците оценките са важни за продължаване в следваща образователна степен. Приемането на ученици в XI клас в обединени училища ще стане въз основа на оценките от първи гимназиален етап.
Прием на ученици в V клас в математически и природо-математически гимназии, за които се използва оценката от НВО след IV клас, ще е въз основа на по-високия резултат от областния кръг на олимпиадата по математика или от състезанието „Математика за всеки“ – състезание, което обединява всички математически надпревари в календара на МОН. Националният кръг ще се проведе на 28 юни по области, с минимално струпване на ученици.

Същите правила ще се прилагат и за висшите училища, но те ще разработят собствен план. До средата на месеца ще имаме яснота от ВУЗ-овете по отношение на приключване на учебната година и кандидат-студентските им кампании, анонсира Вълчев.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
матури
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати