Четвъртък, 18 Мар 2021
            
Общество

Външното оценяване на седмокласниците ще е през юни

  09.04.2019 12:25
Външното оценяване на седмокласниците ще е през юни

След повече от 10 години външното оценяване на учениците от 7 клас няма да съвпада с матурите на зрелостниците. Тази година то ще бъде на 17 юни – по български език и на 19 юни – по математика, съобщи за RegNews началничката на РУО – Велико Търново инж. Розалия Личева.

Изпитът по български език и литература е писмен и е в две части. Първата е тест с 25 въпроса, с който учениците трябва да се справят за 60 минути. Втората - преразказ на непознат текст с дидактическа задача с времетраене 90 минути. Изпитът по математика също е писмен, учениците трябва да се справят с 25 задачи за 2 часа и половина.  

 Приключи и подаването на заявления за явяване на държавните зрелостни изпити през май за дванайсетокласниците от Великотърновска област. Техният брой е 1715.

На 21 май е изпита по български език и литература, на който ще се явят 1291 завършващи ученици. За втория държавен изпит по избор на зрелостника, който ще е на 23 май, най-много са желаещите да се явят по английски език – 406. Следват: биология и здравно образование – 374; география и икономика – 221; философски цикъл – 139; математика – 42; история и цивилизация – 52; немски език – 35; физика и астрономия – 4; химия и околна среда – 3; руски език – 3; испански език – 8; френски език – 4.

444 зрелостници са избрали вместо втори държавен изпит да се явят на изпит по теория и практика на професията, който има същата тежест.

За трети държавен зрелостен изпит има подадени 14 заявления – по английски, математика, химия, биология, немски и руски език. Двайнайсетокласниците явно ползват този изпит по предназначение за кандидатстване в определени университети, където това е изискване.

Окончателно броят на допуснатите до държавни изпити ще стане известен след приключване на учебната година за зрелостниците – 15 май.   

1749 днайнайсетокласници се очаква да завършат средното си образование от областта. От тях повечето са в дневна форма на обучение – 1577, а останалите са в задочна или индивидуална форма.

Ана Райковска

 


Ключови думи
матури заявления седмокласници
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати