Сряда, 17 Мар 2021
            
Общество

Учениците в Горна Оряховица по-добри с английския, отколкото с българския

  30.08.2019 14:39
Учениците в Горна Оряховица по-добри с английския, отколкото с българския

Горнооряховските ученици имат по-добър успех по английски език, отколкото по български или по който и да е друг предмет, ако се съди по официалните резултати от матурите тази година, пуснати от МОН миналата седмица.
В почти всички училища английският е най-често избиран предмет за втората матура и навсякъде успеваемостта е по-добра от тази по всички други предмети. Тенденцията е еднаква за всички училища, независимо от разликите в средния бал, постигнат от зрелостниците.
Най-добри както в българския, така и в английския тази година са били учениците на СУ „Вичо Грънчаров”. На задължителната за всички матура по БЕЛ те са постигнали среден успех 4,46. Малко след тях са абитуриентите на СУ „Георги Измирлиев” с успех 4,24. В сравняването на двата успеха трябва да се отчете разликата в броя на зрелостниците – 31 за „Вичо Грънчаров” срещу 49 за „Георги Измирлиев”. Което общо взето поставя двете училища на едно ниво по отношение на българския.
Доста по-назад са професионалните гимназии. ПГЕЕ „Ломоносов” има среден успех 3,88, а ПГЛПИ „Атанас Буров” – 3,64. Вярно е, че двете училища имат и доста повече ученици, положили матура – 88 за ПГЕЕ и 72 за ПГЛПИ.
Средният успех на ПТГ „Васил Левски”, където 20 зрелостника са държали изпит по БЕЛ е 3,36. ПГЖПГ „Н. Вапцаров” и ПГХТ „Ас. Златаров” имат среден успех от 3,10 при съответно 19 и 51 явили се на матура.
Само един младеж в цялата община е избрал втора матура по математика и само трима са писали по история, а пък физика и астрономия се е видяла прекомерно тежка за всички и няма нито един явил се. География са избрали 50 ученици, като най-висок успех за постигнали зрелостниците на ПГЕЕ. Там 17 младежи имат среден успех от 4,24. Философията е предпочетена от 20 зрелостника, като най-добре са се представили в СУ „Георги Измирлиев” с 4,52 и ПГЕЕ с 4,53. Най-много са писалите по Биология и здравно образование – 101, благодарение на това, че 41 момчета и момичета от ПГХТ са избрали този предмет за втората си матура. Те са постигнали среден успех 3,17. Докато най-добрите по този предмет явно са в СУ „Вичо Грънчаров”, където шестима явили се имат среден успех 5,22.
На английски са се явили 71 младежи. Най-високият успех отново е в СУ „Вичо Грънчаров” – 17 ученици имат среден бал от 5,11. В СУ „Георги Измирлиев” 18 са избрали английския и са направили средно 4,67. Много добре се представят по английски и в ПГЕЕ, където 30 човека формират среден бал от 4,28.
С резултата си по БЕЛ СУ „Вичо Грънчаров” се нарежда на пето място в областта. Лидер е Колежът „Аркус” с 5,16 от 29 ученика. На второ място е ПМГ „В. Друмев” със среден успех 5,11, но от 133 ученика. Третото място е за Свищовската гимназия „Н. Катранов”, където 51 явили се на БЕЛ правят средно 5,06. Четвърти са общо 143 зрелостници на Езикова гимназия със средно 5,00.
При сравняването на резултатите, разбира се, трябва да се отчита броя на учениците. Колкото са по-малко, толкова е по-лесно да се направи добър резултат. Но очевидната тенденция е, че горнооряховските деца наблягат най-много на английския, което пък вероятно дава знак накъде са насочени техните желания за бъдеща реализация.
 


Ключови думи
матури
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати