Петък, 30 Сеп 2022
            
Други

Защо ДКХ върти номера на собствениците на ефбет – Цеките

  05.03.2020 12:00
Защо ДКХ върти номера на собствениците на ефбет – Цеките

Как така държавна структура може да има различно отношение към отделните частни компании? Практиката показва, че е напълно възможно. Поне у нас. Вижте повече за случая от 2016 година със забавения лиценз на ефбет.

Каква е стандартната процедура по лицензиране за хазартна дейност

Всеки оператор, който организира някакъв вид хазартна дейност, задължително трябва да има издаден лиценз от Държавната комисия по хазарта (ДКХ). За да получи такъв лиценз, кандидатът трябва да е регистриран като търговец на територията на България, на ЕС, в държава, част от Споразумението за Европейско икономическо сътрудничество.
Лиценз за хазартна дейност може да бъде отказан, при нечисто съдебно минало, обявяване в несъстоятелност, установени финансови злоупотреби, просрочени публични задължения, надхвърлящи 5000 лв., участие в дружество за хазартна дейност с отнет лиценз и т.н.
При подаването на документите, наред с попълнената декларация по образец, се предоставят и ред документи: информация за искателя, идентификация на собствениците, съдружниците и акционерите, свидетелства за съдимост, доказване на наличие на средства за провеждане на игрите и доказване на произхода на средствата, декларация за имотно състояние и т.н., списък с игралното оборудване и/или специализирания софтуер.
За всяка хазартна дейност таксата за кандидатстване на лиценз е различна: 20 000 лв. за лотария, числови игри (тото, бинго и др.) и спортни залагания, 40 000 лв. за игри със залози на случайни събития, 7500 лв. за игрални автомати, 35 000 лв. за казино. При отказан лиценз платената такса не се връща. Срокът за разглеждане на документите е 2 месеца.

Защо Боян Найденов и Цветомир Найденов трябваше да чакат 16 месеца без конкретен отговор

През 2016 г. собствениците на ефбет подават документи за лиценз. За тях, като дългогодишен фактор в хазартния бизнес в България, който неведнъж безпроблемно е получавал лицензи не само за страната, но и за други държави от ЕС, това би трябвало да е само формалност. Но не се оказва така. ДКХ отлага отговора си в продължение на 16 месеца. При срещи с членове на комисията не е посочена ясна причина, поради която документите се бавят. От неофициални разговори става ясно обаче, че причината е свързана с друг играч на родния пазар – Васил Божков.
Към момента на подаване на документите собственикът на Еврофутбол, с който Цеките имат съдружия в някои от фирмите му, заявява на братя Найденови, че иска да получи 60% от тяхната фирма Ефбет ООД. При техния отказ, Божков ги заплашва, че няма да получат очаквания лиценз. Така и става. След 16-те месеца безрезултатно чакане Боян и Цветомир Найденови все пак решават да включат Божков в бизнеса. И лицензът е получен още на следващото заседание на комисията.
Към момента обаче онлайн платформата за онлайн залози efbet, както и едноименната верига от наземни казина, отново е 100% собственост на Боян Найденов и Цветомир Найденов и тяхната компания Brobet Limited.


Ключови думи
ефбет Цеките
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати