Понеделник, 15 Мар 2021
            
Общество

Кабинет по репродуктивно здраве разкриват в Горна Оряховица

  18.02.2020 16:35
Кабинет по репродуктивно здраве разкриват в Горна Оряховица

Национален кабинет по репродуктивно здраве ще бъде разкрит в Горна Оряховица. Идеята е на председателя на Общинския съвет Димитър Николов, а зад нея застават кметът инж. Добромир Добрев и Фондация „Искам бебе“. Днес бе проведена работна среща между Николов, инж. Добрев и основателя и председател на Управителния съвет на „Искам бебе“ Радина Велчева, на която бяха обсъдени подробности около инициативата.
Кабинетът ще е първият за област Велико Търново и втори за цялата страна, разкрит с логистиката на „Искам бебе“. От ноември миналата година във Враца се предоставя по-лесен, бърз и професионален подход към двойките с проблеми със забременяването. И в Горна Оряховица ще бъдат канени специалисти от цяла България, които напълно безплатно ще консултират двойките и ще ги насочват по пътя към така мечтаното бебе. Ще бъде изготвен график за срещите, за което съдействие ще окажат от Асоциацията по репродуктивно здраве. Тази асоциация обединява над 30 клиники в България, помогнали на много двойки да станат родители.

Демографската криза е проблем за цялата страна, затова подкрепям тази добра кауза. Общината ще съдейства за ремонт, обособяване и оборудване на помещението за кабинета, ангажира се инж. Добрев, и припомни, че 2015 г. Община Горна Оряховица има действащ Правилник за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. До сега със средства, отпускани по този Правилник, са подкрепени 83 двойки и има родени 16 бебета.
Радина Велчева и Димитър Николов посетиха две места, където би могъл да се обособи кабинетът по репродуктивно здраве – в Медицински център „Св. Варвара“ или в „ДКЦ“ ЕООД.
Разкриването на такъв кабинет е само малка част от пакета с мерки за справяне с демографския проблем. Напоследък няма дискусия – без значение на каква тема е тя, в която този проблем да не се обсъжда. Освобождаването от таксата за детски градини, безплатна млечна кухня и разширяване на столовото хранене също могат да станат част от тези мерки. Само от освобождаването от такса за детска градина например в бюджета на всяко семейство в общината ще остават около 600 лв. годишно.
Благодаря на Радина, че Фондация „Искам бебе“ застава до нас в борбата срещу демографския срив. Благодаря и на инж. Добрев за доверието и безапелационната подкрепа на идеята. Убеден съм, че Общинският съвет в Горна Оряховица също ще подкрепи разкриването на кабинет по репродуктивно здраве, коментира Димитър Николов.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Искам бебе кабинет по репродуктивно здраве
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати