Неделя, 14 Мар 2021
            
Спорт

Николай Момъков спечели единствения медал за „Локомотив” от Държавното по свободна борба за момчета

  02.02.2020 13:36
Николай Момъков спечели единствения медал за „Локомотив” от Държавното по свободна борба за момчета

Горнооряховският „Локомотив” се задоволи само с един медал – бронзов, и едно пето място от Държавното лично първенство по свободна борба за момчета. Но пък домакините от Клуба по борба и Общинското предприятие „Младежки дейности, спортни имоти и прояви” отново получиха много висока оценка за организация.

В продължение на 4 дни спортна зала „Никола Петров” бе домакин на първенството при момчетата и в двата стила. 153 състезатели при класиците и 188 в свободния стил си разпределиха медалите.

Николай Момъков донесе медала за „Локомотив” в най-конкурентната категория в свободния стил – 57 кг, където, освен че бяха събрани най-много на брой – 28, момчета, имаше и много изравнени сили. Момъков тръгна с три категорични победи. В първата среща тушира Юсеин Юсеин от Хасково, последваха две победи с технически туш – над Ерай Кямил от Разград и Бранимир Георгиев от Гълъбово. Полуфиналът обаче го изправи срещу най-сериозния съперник в категорията и бъдещ шампион – Калоян Атанасов от „Берое” (Стара Загора). Николай отстъпи и трябваше да се бори за 3-5 място с Берк Искандер от Хасково. Последва нова победа с технически туш и медал за Момъков. Бронзовият медалист получи поощрителна награда – чек от Ipo Credit, за да продължи да развива таланта си и да стигне до златен медал.

Мартин Милев се бори за медала в кат. 41 кг, но остана пети. Той също тръгна добре, побеждавайки с туш съперници от Стара Загора и Варна в първите два кръга. В третата среща обаче загуби от Димитър Бисерков от Сандански, който впоследствие стигна до финала и остана втори. За бронзовия медал Мартин се изправи срещу Николай Стефанов от АСК „Сливен”, но загуби срещата и остана пети в категорията.

Сред медалистите имаше само още един представител на клубовете от региона. Това е Калоян Янков от „Радослав Великов и Михаил Ганев” (Велико Търново) с бронз в кат. +85 кг.

За най-техничен състезател бе обявен шампионът в кат. 75 кг Кристиян Кръстев от „Черноморец” (Бургас). Купата му бе връчена от зам. кмета Стефчо Алипиев. Генералният секретар на Федерацията по борба Валентин Райчев пък връчи купата за най-резултатен борец. Получи я Калоян Атанасов от „Берое” в кат. 57 кг.

Първите два дни на първенството бяха за класиците, където клубовете от региона нямат представители. Най-много отличия взеха борците на „Ботев” (Враца), „Бургас” и „Васил и Георги Илиеви” (Кюстендил).

Купата за най-резултатен състезатели отнесе Христо Валентинов от "Ботев-93" (Враца) в кат. 41 кг, а за най-техничен състезател бе обявен Димитър Рачев от "Бургас" (Бургас) в кат. 75 кг.

След две седмици Горна Оряховица и спортна зала „Никола Петров” са домакини на Държавното лично първенство по борба за момичета.


Ключови думи
борба Николай Момъков
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати