Неделя, 14 Мар 2021
            
Спорт

За пета поредна година СКБ „Локомотив” е в Топ 10 на Федерацията по борба

  20.12.2019 11:06
За пета поредна година СКБ „Локомотив” е в Топ 10 на Федерацията по борба

За пета поредна година горнооряховският „Локомотив” е в челната десятка на комплексното отборно класиране в свободния стил на Българската федерация по борба. 80 клуба развиват свободна борба в България, като зад горнооряховския са поне десетина големи центрове със спортни училища.

Над 60 са трениращите борба в „Локомотив” в различните възрасти. Клубът по борба е сред малкото, които не събират такси от спортуващите деца. Въпреки това залата на горнооряховските борци е една от най-добрите в България, тази година беше оборудвана и с фитнес кът. В клуба са обхванати момчета и момичета не само от Горна Оряховица и общината, но и от цялата област. Идват на тренировки деца от Велико Търново, Дебелец, Лясковец, Стражица, Пчелище, Правда, Първомайци, Поликраище.

„Локомотив” акцентира върху развитието на детско-юношеската школа и изграждането на собствени кадри, които да участват в първенството на мъжете. Миналата година двама представители на отбора спечелиха второ и трето място в държавното мъжко първенство.

За 2019 г. са били картотекирани 55 състезатели, като 50 са взели участие в различни състезания от държавния и международния календар. От всички тези състезания са спечелени над 110 медала – 42 златни, 31 сребърни и близо 50 бронзови.

Трима състезатели на „Локомотив” се бориха с националното трико през отиващата си година. Николай Момъков участва в Европейското първенство за момчета в Краков, Полша и стана 12-ти. Цветелина Цонева стана пета при момичетата на Балканското първенство в Панагюрище, а на същото първенство Преслав Върбанов е трети при юношите.

През 2019 г. „локомотивци” имаха пет участия зад граница. Състезатели на клуба се бориха на тепиха в Балъксекир и Одрин в Турция, Клуж в Румъния, Скопие вСеверна Македония, Краков в Полша.

В навечерието на рождения ден на световния шампион Никола Петров бе организиран международен турнир в негова чест, в който участваха много силни състезатели от цяла България, Турция и Македония. Турнирът получи изключително висока оценка от Федерацията и гостуващите отбори.

За поредна година състезатели на клуба намериха място и сред най-добрите спортисти на Горна Оряховица. Ердал Сали е седми при мъже и жени, а Цветелина Цонева е втора при младежите до 19 г.

Успехите идват под ръководството на добре сработения тандем на двама млади треньори – Николай Ганев и Пламен Дончев. Според тях двамата пък рецептата за успеха е дисциплината, която са успели да наложат и многото работа в тренировъчната зала.

Трябва обаче да благодарим на първо място на президента на клуба Цветан Зеленков, който е всекидневно в залата. Той обича децата, отделя много внимание и винаги имаме подкрепата му, казват треньорите. Целият Управителен съвет, както и всички хора, които през годините са помагали, също имат огромна заслуга горнооряховският клуб да е в челната десятка на Федерацията. Неоценима за нас е помощта на общинското ръководство и лично на кмета инж. Добромир Добрев, на Постоянната комисия по спорт в ОбС, на нейния досегашен председател Димитър Николов, който вече е председател на ОбС. Специални благодарности на инж. Петя Богданова – директор на ОП „Младежки дейности, спортни имоти и прояви”, която прави толкова много не само за борбата, но за всички спортове в Горна Оряховица. Заради нейното съдействие и организацията на работа в спортната зала всички горнооряховски клубове са желан домакин на състезания от държавния календар, споделиха още от СКБ „Локомотив”. През 2020 г. спортна зала „Никола Петров” и СКБ „Локомотив” ще е домакин на три държавни първенства по борба – през януари, февруари и юни.

За Новата година пожелаваме преди всичко здраве на всички състезатели, треньори, ръководители и спомоществователи на клуба. И късмет, защото - по малко, но винаги е необходим. На нашите състезатели желаем най-вече да са добри един към други и да са старателни в това, което правят, сподели Николай Ганев от името на клуба.


Ключови думи
борба
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати