Сряда, 17 Мар 2021
            
Общество

Ново уникално откритие на Трапезица от екипа на проф. Константин Тотев

  04.09.2019 10:55
Ново уникално откритие на Трапезица от екипа на проф. Константин Тотев

Уникална бойна кула № 4 кула разкри екипът на проф. Константин Тотев при разкопките, които се провеждат в момента на Трапезица. Тя се отличава от другите с размерите си, като лицевата й страна е с дължина 6 метра. Открита е на северната стена при почистване на скалния венец до църква % 23, открита от археолога през миналата година. „Успяхме на този етап да очертаем формата и габаритите на кулата. Тя изцяло променя силуета на Старо Търново и крепостта на Трапезица. За проучването й сме се подсигурили и с алпинистка техника”, каза за RegNews проф. Тотев. По работната датировка на екипа на директора на търновския филиал на НАИМ при БАН, с доста голяма увереност строителството се отнася към началото на 13-ти век, по време на управлението на цар Калоян.

Разкопките на Трапезица започнаха тази година с известно закъснение заради ангажираност за допълнителни проучвания около „Св. 40 мъченици” покрай ремонта на пътя. Проф. Тотев се надява, при хубаво време, работата му на Трапезица да продължи и през октомври. След 15 септември на Трапезица се включва екипът на доц. Деян Рабовянов, а след него и този на проф. Мирко Робов.

 Над 20 гроба са разкрити в некропола на църква № 23, като повечето са от сегашните разкопки, в северната част на некропола. Има и детски погребения, а телата са положени в дървени ковчези с железни сглобки, уточнява проф. Тотев. Открити са още копчета, монети и щипка, използвана за загасяне на свещ, а в детските погребения – играчки под формата на керамични топчета.

 Специалистът по фортификационните съоръжения, привлечен към работата на екипа, е Никифор Тодоров. С проф. Тотев участват в разкопките още и Надежда Ботева, както и Пламен Караколев. С некропола са ангажирани Венета Славова и Галя Тодорова, а с богатата стенописна украса – Дияна Тотева от РИМ – Велико Търново. „Очакваме скоро да привлечем и антрополози”, допълни проф. Константин Тотев.

Ана Райковска       

 

  

 


Ключови думи
бойна кула Трапезица проф. Константин Тотев
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати