Сряда, 28 Сеп 2022
            
Велико Търново Общество

Архиерейска резиденция или представителна светска сграда проучва Мирко Робов на Трапезица

  17.10.2020 14:15
Архиерейска резиденция или представителна светска сграда проучва Мирко Робов на Трапезица

Представителен архитектурен комплекс от XIII век проучва в югоизточната част на крепостта Трапезица археологът от Археологически музей с институт към БАН доц. Мирко Робов. Кметът на община Велико Търново Даниел Панов беше един от първите, запознали се на място с новите разкрития на археолозите.

Сградата е затворен комплекс с внушителни размери – 40 метра дължина и 23 метра широчина. Намира се непосредствено до Църква №4. Една от хипотезите е, че това е представителна архиерейска резиденция или светска сграда, но не е нито жилищен комплекс, нито манастир, обясни доц. Робов. В трапезарията, освен автентичната подова настилка, е запазена основата и на голямо отоплително съоръжение.

В целия район около архитектурния комплекс няма жилищни сгради. Това е показателно, че Югоизточният сектор е бил с огромно значение в средновековния столичен град, поясни доц. Робов. Друг белег за това е изобразяването на Църква №4 на миниатюра в Манасиевата хроника.

Археологът проучва терена от 2014 година насам. Запазените елементи, колони и капители на сградата я правят подходяща за реставрация и социализация.


Ключови думи
трапезица даниел панов мирко робов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати