Четвъртък, 18 Мар 2021
            
Общество

Изображение на Христос Пантократор откриха днес археолози на Трапезица

  28.09.2018 17:55
Изображение на Христос Пантократор откриха днес археолози на Трапезица

Изображение на Христос Пантократор откриха днес археолозите на Трапезица под ръководството на проф. Константин Тотев. То е на стенописен фрагмент в новооткритата църква № 23 на крепостта. Представлява главата на Христос и според учения явно става дума за композиция. „Има струпани покрай стените на църквата с фигури до рамената, например на епископи. Всичко трябва да се сглоби, молим се за по-добри дни от страна на времето, за да можем да извадим всичко”, каза археологът.

Екипът на проф. Тотев работи вече около месец на Трапезица. В него са включени  Пламен Караилиев – директор на археологическия музей в Раднево, археолози от музеите в Ботевград, Силистра, Севлиево и екип реставратори, които професорът е  привлякъл за стенописите.

 С него разговаряхме за днешното откритие и за другите находки през тази седмица: „Задачите бяха други – един комплекс от сгради и разкопаване на част от крепостната стена. При проучването на 12 ями засякохме гробове, които ни ориентираха, че някъде близко, в тази част на крепостта Трапезица е бил разположен храм. Последните няколко дена ни подкрепиха догатките с откритите стенописни фрагменти, които все повече се увеличаваха. Стигнахме до извода, че сме близо до нова църква на крепостта Трапезица. По пореден номер тя е 23. Църква, която локализирахме през последните 4-5 дена, долепена непосредствено до западната крепостна стена и която изпълнява важни функции в тази част на хълма. Тя е обслужвала част от квартала. Ние по косвен начин доказваме, че тука, в западната част на Трапезица, както и в южната, е бил разположен голям средновековен квартал. Църквата е около 10 метра дълга, широка е 5 метра. Ясно се отличава наоса и притвора. И двете църковни помещения са запълнени с великолепни фрагменти – стенописи, които именно този екип реставратори и археолози проучват. Те са под ръководството на доц. Дияна Косева, Галя Тодорова, Надежда Ботева, Венета Славова. Това са хората, които тепърва трябва да изкарат от вътрешността на това помещение фрагментите, които са големи – между 20 и 40 см. Всички тези стенописи трябва да се разкопаят, да се извадят, укрепят, да се пренесат в ателие, където да се извърши сглобяването и тогава ще можем да кажем повече за иконографията, сюжетите и репертоара на тази църква.

Трябва да проучим архитектурата на църквата. Интересно е, че храмът е допрян до западната крепостна стена. Подобна е църква № 10 на Царевец, като не е за отхвърляне предположението тя да е свързана и с гарнизона. Така или иначе, некрополът подсказва, че по-скоро имаме работа с един енорийски храм. За качеството на живописта смятам, че тя се доближава или в дори в някои отношения надминава най-добрите живописни ансамбли на Трапезица – църква № 13 и църква № 2. Отличават се монументалността на образите. Според реставраторите става въпрос за живопис от 13 век, свързана с най-големите достижения на търновската живописна школа. На първа ръка, би могло да се датира през 50-те, 60-те години на 13 век на този етап. Това са предварителните данни. Досега на Трапезица в живописта са открити много малко изображения, броят се на пръсти. А тука имаме много – високи, фигурите са запазени от кръста нагоре към главите. Всичко това ни кара да изоставим всичко и да търсим възможността преди есенните дъждове да разкопаем и пренесем в лабораторни условия запазените останки от живописта на църквата. Очакваме и други находки, защото още не сме достигнали до олтара на църквата”, разказа проф. Константин Тотев, който не скри радостта си от откритието.

 Екипът от археолози се е натъкнал и на други находки, които не са свързани с новоразкритата църква. В целия ансамбъл са разкрити около 30 метра нов участък от крепостната стена, в който личат основи вероятно на кула или бастион. Разкрити са и части от една работилница, може би ще се окаже, че е за стъкло. До сега археолозите са открили над 200 монети, съдове, детайли от позлатен колан – огромен археологически материал, който в края на сезона се отплати за работата на учените.

Ана Райковска

 

 


Ключови думи
Трапезица откритие проф. Константин Тотев археолози
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати