Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

И на книжния пазар втората употреба върви най-добре

  11.08.2019 12:00
И на книжния пазар втората употреба върви най-добре

Покупателната възможност на горнооряховчани е малка, а книгите са скъпи. За много хора те са лукс. За децата си обаче горнооряховчани не пестят пари и купуват много книги, дори и скъпи и луксозни издания, казват в единствената останала книжарница в града „Хелиос”. Купувани са също така различните енциклопедии, предимно пак за деца, както и изданията на тийнейджърски любимци – различни влогъри, които прехвърлят и на хартията своите послания от Интернет. Много търсени са и всякакви издания за здравословен живот, психологическа подкрепа и духовно израстване. Романите всъщност са на последно място в предпочитанията на редовните клиенти на „Хелиос”. Това лято две български книги са абсолютен хит – „Живот в скалите” на Мария Лалева и „Стопанката на Господ” на Розмари де Мео.

Антикварният щанд срещу кафе „Галерия” всъщност е истинското средище за изкушените от книгата горнооряховчани. Определено на все по-удължаващата се тараба се прави по-голяма търговия, отколкото в книжарниците. Все пак книгите там са на доста по-поносима цена, а асортиментът е не по-малко разнообразен. Набляга се предимно на класиката, но нерядко излизат и съвсем нови заглавия. Цените са общо взето според клиента, но все пак с пъти по-ниски от тези на новите издания.

В добри дни може и 30-40 човека да си купят книга. Имат редовни клиенти, които поръчват каквото търсят и им го намират. Поне 150-200 човека минават ежедневно и поне веднъж месечно купуват, някои и доста по-често.

 


Ключови думи
книги втора употреба
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати