Вторник, 27 Сеп 2022
            
Общество

По „Габровски” става царство на магазините за втора употреба

  15.06.2019 08:30
По „Габровски” става царство на магазините за втора употреба

Два нови магазина за дрехи втора употреба се откриха само през юни на ул. „Никола Габровски”. Като цяло търговията с дрехи втора употреба във Велико Търново процъфтява и това ще се окаже най-устойчивият бизнес в последните години. Постоянно никнат нови обекти и почти не е останала улица с повече от две къщи (има и такива в старата столица), в която да няма дрипшоп. Подобни магазини отдавна се настаниха и на главната улица „Васил Левски”, а и на всички по-големи улици във Велико Търново. Собствениците им не се боят нито от високите наеми, нито от конкуренцията, защото знаят от опит, че няма да останат без клиенти.


Първенец обаче е ул. „Никола Габровски”. Там, в краткото разстояние от парка до светофарите преди Пожарната, екипът на „Кореспондент” преброи 5 магазина, някои отстоящи на 15-тина метра един от друг. Всъщност, никой не може да каже колко точно е техният брой в старопрестолния град. Откакто отпадна задължителната регистрация на търговските обекти в Общината, статистиката съвсем олекна.


Собственик на един от двата нови магазина е Искра Стойчева. Тя е от Севлиево, от 10 години върти успешен бизнес в бранша и е решила да стъпи и на великотърновския пазар. Настроена е оптимистично, защото според нея на хората не им стигат средства и ще продължат да пазаруват в този вид магазини. И друга причина има: „На клиентите им омръзна от китайските боклуци и глупави хора вече няма. Нашите дрехи са от Германия. По начало разликата идва от качеството и от коя страна се внасят дрехите. Стоката ни е по-скъпа, но за качеството гарантирам. Има нови дрехи, с етикети, не са изостанали модели, съвременни са. И ако едни и същи дрехи при нас струват 3 лв., а в големите магазини – 33 лв., много ясно, че ще дойдат тука”, заявява тя.   


За разлика от повечето търговци, които мрънкат, че оборотът е слаб, продавачи и собственици на магазини за дрехи втора употреба не се оплакват. Признават, че има и слаби дни, както навсякъде, но се редуват със силни. Явно парите от продажби стигат бизнесът им да се самоиздържа.


Цените в последно време общо взето се уеднаквиха във Велико Търново и горната граница е между 24 до 28 лв. за килограм, макар че някъде стига и до 35 лв. За да привличат повече клиенти, все по-често собствениците прибягват до промоции и табелата „Всичко по 2 лв.” примамва дори и най-заклетите противници на този вид стока. Не е тайна, че сред употребяваните дрехи могат да се срещнат и от световни марки, запазени или направо нови. Затова клиенти на тези магазини са и доста търновци с възможности.
Умряха и предразсъдъците, че за децата всичко трябва да е ново или ако са стари дрехи, то да са подарени от приятелки или роднини. Този факт роди феномена „Дрехи втора употреба за деца”. Такъв магазин има пак на ул. „Никола Габровски”.
Ана РАЙКОВСКА


Ключови думи
втора употреба
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати