Сряда, 17 Мар 2021
            
Общество

Съпруги търсят окултна литература от антикварните книжарници в Търново

  02.01.2019 09:01
Съпруги търсят окултна литература от антикварните книжарници в Търново

Петър Кунчев продава книги втора употреба от 10 години. Всеки ден пътува  от Самоводене и отваря своята антикварна книжарница, която се намира срещу Пожарната.  Преди това продаваше в малък гараж до църквата „Св. Марина” във Велико Търново и на главната улица „Васил Левски“.  Вече може да се нарече експерт по книгите. Твърди, че е прочел стотици томове и най-вече книги за създаване и организация на бизнес. Интересува се от икономика и финанси, изучава биографиите на успелите българи.  Той сподели за нашите читатели кои са най-предпочитаните заглавия на книжния пазар за употребявани книги.
Книгите втора употреба определено са доста търсени. Причина за това са по-ниските цени и заглавията, които не могат да бъдат открити по книжарниците. 90 процента от книгите втора ръка са евтини, а цената им варира между 1 и 5 лв. за бройка. Останалите 10 процента се харчат за сериозни суми, защото клиентите търсят специални заглавия от години. От друга страна ценните екземпляри се намират все по-трудно.
От чуждестранните автори безпорно най-скъпо върви първото издание на „100 години самота” от Габриел Гарсия Маркес. Книгата се продава за 50 лв. с твърди корици. По-евтиното издание може да бъде намерено и за 30 лв. Останалите му романи също държат сериозна цена от около 20 лв. за том. Негов съперник при цените на книгите със сигурност е Достоевски. „Братя Карамазови” се харчат за около 30 лв., а „Идиот” може да бъде намерен и за 20. Останалите му заглавия се продават между 15 и 20 лв. Това обаче не означава, че другите руски автори също държат високи цени. Напротив, дори книгите на Пушкин могат да бъдат намерени за не повече от 5-6 лв. Петър Кунчев си обяснява този факт с намаления интерес от страна на студентите. Не отдавна при него се отбила студентка, която не била чувала за Максим Горки и неговата книга „Майка”. Момичето дори попитало дали е написана от руснак.
Рекордът при българските книги се държи от лечителя Петър Димков. Неговите три тома се продават общо за 150 лв., но се откриват все по-трудно. Хората ги търсят под дърво и камък, защото вярват, че от страниците ще получат лек за болежките си.
Друго търсено заглавие е еднотомната енциклопедия за България, която държи цена от 25 лв. Също толкова пари трябва да извади и мераклията да притежава краткия курс на История на България. Безспорно най-продаваната книга втора употреба обаче е „Железният светилник” на Димитър Талев. Тя се харчи за около 8 лв. и държи постоянна цена заради нестихващия интерес към заглавието. Изключително търсена е и „Тютюн” на Димов, който заедно с колегата си Талев продължават да се изучават в училище. Постоянно търсене има и при стихотворенията на Ботев, които засега остават вечни за читателите. Наскоро се появил интерес и към поезията на държавника Стефан Стамболов. Изненадващо Петър Кунчев продал и осемте тома на Тодор Г. Влайков, авторът на „Дядовата Славчова унука. В последно време се търсят и не толкова известните книги на Павел Вежинов, докато романът „Нощем с белите коне” останал на задан план.
Като цяло обаче най-търсени са заглавията от окултната литература. От книгите се интересуват придимно жени на около 50 години, които по думите на Петър Кунчев искат да изучат магиите, за да вземат парите на мъжете си. Окултната литература е много скъпа и се доставя трудно по книжарниците за книги втора ръка. Дамите давали за подобни издания между 15 и 20 лв.
Книгите за гъби също са доста скъпи, обяснява Петър Кунчев. Хората се изненадвали от този факт, но той им споделял, че ако в един роман сбъркаш името на главния герой, това няма да промени живота ти. Същото обаче не може да се каже ако човек допусне грешка и похапне от отровна гъба.
Интерес има и към книгите за деца, а известните книги-игри от 90-те години имали специални почитатели, които били готови да извадят сериозна сума за да се сдобият с някое липсващо заглавие.

Михаил Михалев
 


Ключови думи
книги втора употреба Петър Кунчев съпруги
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати