Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Писателят Владимир Зарев ще се срещне с горнооряховчани в Деня на книгата

  13.04.2019 14:13
Писателят Владимир Зарев ще се срещне с горнооряховчани в Деня на книгата

Класикът, който вероятно е и най-актуалният в момента български писател – Владимир Зарев, ще е гост на четяща Горна Оряховица на 23 април, отбелязван като Световен ден на книгата и авторското право. Срещата е от 17,30 часа в Градската художествена галерия „Недялко Каранешев”. Организира се от Общината и Клуба на журналистите в Горна Оряховица. Писателят, наричан от европейските медии Българския Балзак и сравняван с Достоевски, ще бъде представен от горнооряховчанин – проф. Николай Димитров, който е автор на няколко изследвания върху творчеството на Зарев. Миналата година, заедно с ИК „Хермес”, проф. Димитров издаде „Литературна анкета” с писателя, съдържаща над 100 въпроса от всякакъв характер.
Въпреки че проф. Димитров отбелязва в своята книга, че за Владимир Зарев е писано много повече в чужбина и големите хвалебствия за книгите му идват всъщност отвън, в последната година-две като че ли идва и признанието у дом. През 2017 г., когато Зарев навърши 70 години, той беше удостоен с държавната награда „Св. Паисий Хилендарски”, а тази година заслугите му към българската литература и култура бяха оценени и с най-високото българско отличие – орден „Стара планина”.
Всъщност едва ли ордените и наградите са знак за достойнствата на един писател и неговите книги. Владимир Зарев за щастие се радва на нарастващ читателски интерес, и то при положение че някои от най-търсените му книги са писани още преди демокрацията. До известна степен за ренесанса на интереса към първите му книги роля има сериалът „Дървото на живота”, който стъпва върху елементи от Заревата трилогия „Битието”, „Изходът” и „Законът”. Въпреки доста свободното третиране на литературната основа, сериалът все пак напомни за това забележително осмисляне на почти цял век българска история чрез съдбата на една фамилия и накара четящите зрители да се върнат към литературния оригинал.
Според немската критика романът „Разруха” е най-доброто литературно обяснение на случващото се в Източна Европа след връщането на демокрацията. „Поп Богомил и съвършенството на страха” пък се връща далеч в историята, за да порови в човешката душа и да изследва издълбоко любимите теми на автора – властта и страха. Читателите му в Горна Оряховица ще могат да чуят съвсем от първа ръка историята и на най-новата му книга – „Чудовището”, която ще излезе в средата на май, отново в издателство „Хермес”.
Макар самият Зарев да казва, че е добър в писането, но лош в говоренето, той всъщност е обаятелен разказвач, който знае мярката в живото общуване с читателя. Срещата с такъв събеседник със сигурност ще остави спомени. Особено за най-младите читатели, които може би за първи път ще се докоснат до истински майстор на словото. И с две думи, както казват организаторите - очаква ни вълнуваща среща с истински майстор и познавач на словото и човешката душа.
Елена ВЕЛКОВА
 


Ключови думи
Владимир Зарев
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати