Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество

Книжарят Петър Кунчев: В книгите няма коронавирус, какво друго ни остава

  19.04.2020 13:25
Книжарят Петър Кунчев: В книгите няма коронавирус, какво друго ни остава

Може би Петър Кунчев е най-известният антикварен книжар във Велико Търново. Дълги години той продаваше книги втора употреба по главната улица „Васил Левски“. По-късно се премести до църквата „Света Марина“, а от няколко години е на „Никола Габровски“.

Цените му са народни, с него винаги можеш да се договориш за любимо заглавие и да се сдобиеш с него за символична сума. Стига да не става въпрос за някой от световните шедьоври, които са по-скъпички. И той, както всички търговци, се мъчи да се справя с кризата през последния месец. На голяма табела е написал: „Обект без коронавирус, влизай по един“.

Не е ясно дали е маркетингов трик, но по всичко изглежда, че никаква болест не може да спре хората, които искат да четат, колкото и малко да са те. Според Петър Кунчев намаляването на интереса към книгите не е свързан с коронавируса, а е всеобща „болест“, която е обхванала българите през последните 20 години.

Иначе позитивното в кризата е, че все пак хората са прибягнали до книгата, за да борят скуката в дни за социална изолация. Противно на очакванията клиентите на Петър Кунчев малко са се увеличили.

„В книгите няма коронавирус, какво друго ни остава. Единственото позволено сега е да четем книги и сякаш хората търсят тези втора употреба, защото са по-евтини“, сподели за RegNews.net Петър Кунчев.

В същото време книжарниците за нови книги отчитат сериозен спад на продажбите, предвид факта, че днес  много по-оборотни са стоките от първа необходимост. Друг е въпросът, че има и хора, за които книгата винаги ще си остане най-необходима, дори по време на чума.


Ключови думи
Петър Кунчев книги книжар
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати