Сряда, 17 Мар 2021
            
Общество

Безработицата в Търново намалява, но в малките общини няма поминък

  16.12.2018 06:22
Безработицата в Търново намалява, но в малките общини няма поминък

Безработицата във Велико Търново продължава да спада и е една от най-ниските в страната, сочат последните проучвания на Бюрото по труда. Едва 3 % са хората без работа в старата столица. По този показател обаче общини като Златарица са в дъното на класацията с безработица от 15%.
Животът не е статистика
Ако погледнем статистиката в област Велико Търново, всичко е перфектно, що се касае до безработицата. Цифрите са категорични в това отношение. Едва 3,7 % от трудоспособните са регистрирани в Дирекция „Бюро по труда“ - Велико Търново, която включва също общините Елена и Златарица. Това е с 2,2 пункта под средното ниво за страната. Зад цифрите обаче се крият човешки съдби, които не могат да влязат просто така в статистиката. А и разбивката показва, че безработицата е ниска основно в областния център Велико Търново, където са регистрирани едва 3 % трудоспособни хора без препитание. Не така стоят нещата в останалите две общини обаче. И докато в Елена нещата са горе-долу стабилни с малко над 8 % безработни, то в Златарица картинката е различна - там 15 % от хората са записани в Бюрото по труда. А още по-точната разбивка показва, че в старата столица близо 1300 души нямат работа, в община Елена те са 304, а в една от най-малките общини - Златарицаq 183-ма души няма с какво да преживяват.
Закритите заводи
Икономистите казват, че проблемите на България ще бъдат решени едва когато страната ни започне да произвежда повече, отколкото внася. За съжаление след 1989 година бяха закрити и селскостопанските кооперации, почти ликвидирани бяха животновъдството и овощарството, като в момента функционира единствено зърнопроизводството. Все още стотици жители на Елена и Златарица си спомнят с тъга за огромния Завод за стъкло. След като през декември 2000 г. предприятието спира да работи, дружеството “Интериор глас” влага над 2 млн. лева, за да възстанови производството на завода. Дейността му е възстановена на 30.06.2004 година, наети са около 200 души, които произвеждат амбалажно стъкло. А  капацитетът е бил 120 000 бутилки дневно. Предприятието обаче фалира през 2015 година. За съжаление с унищожаването на завода се стига и до затваряне на жп линията Горна Оряховица - Елена.
Ниските заплати
Друг „дефект“ на статистиката е, че тя отчита единствено с колко се е увеличила или намалила безработицата, но не посочва колко пари получават трудещите се. В местния фолклор Велико Търново е определян като „градът на 500-те лева“. Според последните данни средната заплата в областта вече е 900 лева. Повечето работещи обаче се оплакват от ниски доходи. Жителите на старата столица често се оплакват и от факта, че заради туристите цените в магазините и заведенията са доста по-високи от средните за страната. Хубавото е, че липсата на достатъчно подготвени специалисти във всички сфери започна да оказва влияние и върху работодателите, които освен че станаха по-дисциплинирани, се принудиха и да вдигнат възнагражденията, за да привлекат качествени кадри.
Михаил МИХАЛЕВ


Ключови думи
безработица
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати