Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Икономика

Велико Търново с рекордна за страната заетост

  26.11.2019 15:57
Велико Търново с рекордна за страната заетост

Велико Търново е с рекордна за страната трудова заетост сред населението на възраст между 15 и 64 години. Това показва изследване на Института за пазарна икономика. Проучването е базирано върху данните за работната сила на Националния статистически институт.
Старата столица е с коефициент на заетост над 80% и категорично заема първото място, изпреварвайки редица по-големи градове и дори столицата София. Това важи както за второто, така и за третото тримесечие на 2019 година, посочват от ИПИ. В анализа е посочено още, че първи път в историята на страната са регистрирани подобни високи нива. Актуалната средна стойност на национално ниво е 71,4%.
Ръстът на заетостта на населението в трудоспособна възраст във Велико Търново е дълготрайна тенденция, започнала от 2013 година, сочат още данните. Най-ясно подчертан е ръстът през последните дванадесет месеца. В края на 2018 година коефициентът е 67,1%. През първото тримесечие на 2019 година той расте до 74,7%, през второто тримесечие – до 80,1%, а за последните 90 дни актуалната стойност вече достига 81,5%.
Преди две седмици Велико Търново бе домакин на голяма дискусия за икономическото развитие, бизнес средата и състоянието на пазара на труда. Форумът събра представители на местната власт, включително кметът Даниел Панов, на бизнеса и предприемачи от целия регион, икономисти, финансисти, журналисти, хора от академичната общност и експерти в сферата на европейската солидарност. Основен акцент бе поставен върху бързото изграждане на стратегическата инфраструктура в Северна България като един от ключовите фактори за още по-силен растеж на местната икономика.
Фокусът падна и върху развитието на ICT-сектора. Друго изследване на Института за пазарна икономика отчита, че Велико Търново е сред центровете в страната, където заетите в сферата на ICT се увеличават постоянно през последните три години и тенденциите са положителни. Насърчаването на високотехнологичната, информационна и комуникационна индустрия е сред основните приоритети на Даниел Панов в новия му мандат. 


Ключови думи
безработица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати