Събота, 31 Oct 2020
            
Горна Оряховица Общество

Млади археолози от СУ „Вичо Грънчаров” се обучаваха на Ряховец

  05.10.2020 09:19
Млади археолози от СУ „Вичо Грънчаров” се обучаваха на Ряховец

Нашата работа започна на 28.09.2020 г. и продължи до 02.10.2020 г. (четири дни). Бяхме изпълнени с енергия и въодушевление от предстоящото ни приключение на крепостта Ряховец. Там, ние като доброволци, успяхме да надникнем в един друг свят – този от Средновековието, за който сме учили в училище. Вълнувахме се, защото може би щяхме да надникнем и по-назад във времето, в по-ранни епохи.

Като пристигнахме на обекта, нашите ръководители – археолозите Илиян Петракиев и Мая Иванова, ни запознаха с основните методи на работа в археологията. Разказаха ни историята на крепостта Ряховец, като стана ясно, че в резултат от проведените през годините разкопки, е установено, че това е един многослоен обект, т. е. животът там започва от III хил. пр. Хр. и продължава до XIII век.

Започнахме своето обучение на археологическия обект в сектор Северна крепостна стена, западна част – Вътрешни терени. Първо се научихме как се прави план-квадратна мрежа като направихме два квадрата с размери 5,00 х 5,00 м, след което се разделихме на две групи. След това нашата работа продължи с триногата, нивелира и латата -  нивелирът е уредът, с който измервахме надморската височина на всяка открита находка, за да може да бъде позиционирана в пространството. Започнахме своето проучване в квадратите съобразно стратиграфски метод като премахвахме първия повърхностен пласт на дълбочина около 0,20 м. Открихме много фрагменти от средновековна и римска керамика, както и фрагмент от желязно ножче. Проучването ни в квадратите беше подробно описано в полевия дневник, а открита находка беше описана в полевата инвентарна книга. Всичко това е част от научната документация за обекта.

На следващия ден продължи работата ни в проучваните квадрати. Започнахме да откриваме нива от камъни, а в друг от проучваните на обекта квадрати се откри човешки скелет, в чието разкриване участвахме и ние. Показаха ни още как се фотодокументира археологическа ситуация, която следва да присъства във фотодневника, който е част от научната документация за обекта. Проучването си за деня подробно описахме в полевия дневник.

Следващият ден на обекта ни обясниха как се работи с дрон. Продължихме и своето проучване в квадратите като премахвахме повърхностния пласт и открихме находки – бяло мънисто и медна пластина, които описахме в полевата инвентарна книга. Разбира се, отново записахме резултатите от проучването си за деня в полевия дневник.

В последния ден успяхме да доразкрием нивото от камъни в проучваните квадрати като стана ясно, че сме достигнали до втори пласт. Открихме и находки – монета, пирон и медна пластина, които описахме в полевата инвентарна книга. Записахме и резултатите от проучването за деня в полевия дневник. Така завърши нашето обучение на обект средновековна крепост Ряховец, което за нас остава едно незабравимо приключение. За в бъдеще с най-голямо удоволствие ще участваме отново!

Благодарим на нашите ръководители - Мая Иванова и Илиян Петракиев, на нашата учителка - Росица Петрова, за възможността да надзърнем в миналото и да се превърнем в „млади археолози“, споделят участниците в Образователната програма „Археологическа  школа Ряховец” – Наталия Христова, Преслава Георгиева, Александра Кожухарова, Вероника Иванова и Габриел Савов от VIII а клас, Никол Савова от VII а и Васил Симеонов от VII б клас.

 

 


Ключови думи
археолози Ряховец СУ "Вичо Грънчаров"