Петък, 18 Oct 2024
            
Горна Оряховица Икономика

Go Grill купи „Родопа”, ще прави най-добрия суджук в България

  11.10.2024 11:13
Go Grill купи „Родопа”, ще прави най-добрия суджук в България

Една от трите фирми, които имат право да произвеждат суджук с марката „Горнооряховски” вече има нов собственик. Бившият народен представител Христо Христов е продал колбасарския си бизнес на „Горнооряховска скара”, фирмата, която е позната с търговската верига Go Grill.

Сделката е минала през нотариус по-рано тази седмица, а от 10 октомври новите собственици са влезли във владение на комплекса в Горна Оряховица. Предстоят няколко месеца на ремонти и техническо обновяване, след което ще започне и производството. Амбицията на новите собственици е да правят най-добрия суджук в България и да го наложат на европейския пазар.

Смяната на собствеността в „Родопа” има и доста символика на фона на историята на колбасарството в Горна Оряховица. Макар и да е регистрирана в Лясковец, фирма „Горнооряховска скара” има богата фамилна история на горнооряховски производители. Собствениците й Стефан и Мирослав Велкови са трето поколение колбасари. Дядо им Ради е един от основателите на месоколбасарско сдружение в Горна Оряховица през 30-те години на миналия век, а по-късно е и сред създателите на държавния месокомбинат. Баща им Велко пък 35 години е главен технолог на транжорната към „Обществено хранене” в Горна Оряховица.

За нас тази сделка има и сантиментална стойност. В последните години марката Горнооряховски суджук отстъпва и като че ли се губи на пазара. Според нас, ако някой не се хване и да я развие, тя ще изчезне. И кой, ако не ние – продължителите на едни от най-добрите традиции в горнооряховското колбасарство. Както възродихме горнооряховската скара, така ще възродим и горнооряховския суджук, коментира Мирослав Велков.

Самото предприятие, което купуват, може да започне производство и веднага. Велкови обаче казват, че имат по-високи стандарти и искат модерно предприятие, така че първо ще направят ремонти и обновяване на техниката преди да пуснат своя суджук.

Всъщност суджук и петрохан те правят и сега, но само пресен за печене и се пуска в тяхната мрежа през зимата.

Рецептата е ясна, тя е от векове, а и вече е защитена с признанието от Европейската комисия за продукт със защитено географско указание. Единственото, което можем да подобрим, е месото, влагайки най-доброто телешко у нас. Амбицията ни е да направим най-качествения суджук в България, а след това да намерим начин да го реализираме и в Европа. Горнооряховският суджук напълно се вписва в съвременните стандарти за здравословно хранене. Той не съдържа нищо освен качествено месо и малко подправки. Няма логика да не може да намери път към европейските потребители, смята Велков.

„Горнооряховска скара” и Go Grill са сред най-бързо развиващите се и трупащи популярност горнооряховски марки в последните години. За 15 години, освен производство на собствена продукция, братята Велкови развиха и голяма фрайнчайз мрежа с обекти под марката Go Grill. Опитът в производството и в маркетинга дават самочувствие на новите собственици на „Родопа”, че се впускат в ново приключение, но с предизвестен добър край.

Христо Христов също започва нова бизнес страница. Той купи бившия кафе-бар „Лотос” и там ще реализира новите си идеи след излизането от колбасарския бизнес.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Родопа Горнооряховски суджук Go Grill
Последни
Седмицата
Анкета