Петък, 18 Oct 2024
            
Велико Търново Избори 27 октомври 2024 г. Политика

Две проверки за финансови щети от Община Велико Търново са образувани в Прокуратурата след въпроси на Ангел Янчев на парламентарен контрол

  17.10.2024 17:04
Две проверки за финансови щети от Община Велико Търново са образувани в Прокуратурата след въпроси на Ангел Янчев на парламентарен контрол

Две проверки срещу Община Велико Търново са образувани в Окръжна прокуратура в града  след  въпроси на народния представител от „Възраждане“ Ангел Янчев, зададени до министъра на регионалното развитие и благоустройството на парламентарен контрол. Това съобщи той днес на брифинг в пресклуба на БТА в старата столица.

„Преди два дни подадох сигнал в Окръжна прокуратура, веднага след получен отговор от служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова на мой въпрос, от който стана известно, че липсите от доставки и строителство по проекта „Интегриран градски транспорт на община Велико Търново“,  установени от комисия на МРРБ при проверка през месец март, са в размер на 90 128 лв. с ДДС.

„Ако бях попитал за липсите, установени от услугите по проекта, сумата вероятно щеше да бъде по-голяма“, каза Янчев и допълни, че много граждани са го укорили, че не се е задействал по-рано със сигнали относно изпълнението на тези проекти в общината.

„Веднага след като получих отговор от министър Коритарова, подадох сигнал до Окръжна прокуратура. Щета от 90 хиляди лева е равна на 96, 6 минимални работни заплати, което е надвишава седем минимални работни заплати – граница, над която има повод за действия по гл. 6 от НК – „Престъпления против стопанството“,  които предвиждат много сериозни наказания. Смятам, че темата трябва да се коментира именно по време на кампанията, за да знаят тези, които гласуват за ГЕРБ, защото кметът е от ГЕРБ и е техен областен координатор - това ли очакват за европейското развитие на България?“, заяви още Янчев. „По същия проект на Община Велико Търново продължава да има 1 812 000 лв. финансови корекции, които потенциално няма да бъдат възстановени на общинския бюджет“, посочи още народният представител.

Ангел Янчев припомни, че първата прокурорска проверка бе разпоредена от Върховна касационна прокуратура на 24 юли, след друг отговор на МРРБ на негов въпрос – за изпълнението на трансграничен проект във Велико Търново. „На моето питане служебният министър Коритарова ясно отговаря, че няма да възстановят 4,6 млн. лв. на Община Велико Търново, тъй като са платени в разрез с всички правила на Програмата. Не бях сигурен дали глупостта, мързелът и безотговорността са състав от Наказателния кодекс, но Върховна прокуратура се сезира сама.  Работя по тези въпроси още като общински съветник от „Възраждане“. Предупреждавах, че ще извършат огромни нарушения, както изглежда се е случило. Проверките ще покажат.“, заяви още Янчев.

Общинските съветници от „Възраждане“ и кандидати за народни представители Александра Тодорова и Венцислава Йорданова са направили две питания към кмета на Велико Търново относно този проект, който ощетява великотърновските данъкоплатци – обжалва ли общината актовете, кои са отговорните лица, приели от фирмата изпълнител СМР, какви са изпълнените строително-ремонтни дейности и др.

„Тъй като на последната сесия кметът Даниел Панов отсъстваше и точката се отложи, очакваме на следващата сесия да получим точни отговори от него“, заяви Александра Тодорова. „Отговори МРРБ. Три дни предсрочно, което не ми се беше случвало при другите 12 въпроса, които зададох за четири месеца като народен представител. Кой управлява Община Велико Търново и носи пълна политическа и всякаква отговорност за случващото се в нея е ясно – Даниел Панов. Кой е областен координатор на ГЕРБ за Велико Търново и носи пълна политическа отговорност за действията си – Даниел Панов. Може би беше по-добре да бъде част от листата на ГЕРБ, но те издигнаха само „успешни кметове“, по техните думи.“, заяви още Ангел Янчев.

В заключение той попита риторично жителите на Велико Търново ще гласуват ли за политическата сила, която, управлявайки общината, е донесла щета за общинския бюджет в размер на поне 6,4 милиона лева и липси за 90 128 лв. Ще подкрепят ли кандидати на политически сили, които от години се правят ту на опозиция, ту на съюзници на ГЕРБ, но не успяха да зададат нито един конкретен въпрос и да получат нито един адекватен отговор, а именно ПП - ДБ, БСП, ИТН, „фараони“, „великани“, „ДПС-та“ и пр.

Ще разберем на 27 октомври, заключи той.

 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ


Ключови думи
Възраждане Ангел Янчев
Последни
Седмицата
Анкета