Събота, 12 Oct 2024
            
Горна Оряховица Други

Горна Оряховица се представи на Международното изложение за културен туризъм с характерните си кулинарни празници

  09.10.2024 17:05
Горна Оряховица се представи на Международното изложение за културен туризъм с характерните си кулинарни празници

Кулинарните традиции в община Горна Оряховица и посветените на тях празници бяха представени в една от конферентните зали на „Бизнес Център Велико Търново“, където се провежда 19-то издание на Международното туристическо изложение „Културен туризъм”. В дните на изложението в старата столица, своя туристически потенциал показват общини, райони и компании от общо десет държави.
Директорът на горнооряховския Исторически музей Пламен Мадемов бе презентатор и модератор във времето, отредено за изявата на Горна Оряховица в международния форум.
Интерес сред присъстващите предизвикаха двата филма, създадени от екипа на Историческия музей. Всеки от тях е посветен на характерен за района деликатес – горнооряховският суджук и горнооряховското гърне. Двата филма са поглед далеч в миналото, откъдето традициите за приготвянето на тези кулинарни шедьоври водят своето начало.
Например, първата история за горнооряховския суджук ни връща, още в 1538 година. Тогава, след гощавка с деликатеса от сушено телешко месо, горнооряховчани си осигуряват благоволението на местния паша, а с него дошли и определени свободи и привилегии. Благодарение на това, възрожденска Оряховица се превръща в един от водещите търговски и пазарни центрове на Империята.
В продължилото повече от час представяне на Община Горна Оряховица, акцент бе и най-новият Фестивал на Горнооряховското гърне – ястие от бавно сготвени в глинен гювеч телешки жили. Историята му може да се проследи до 1873 г., когато местният моделиер и шивач Иван Айнаджиев започва да организира редовни сбирки с приятели. На тях се е похапвал именно този деликатес. Участници в „моабетите“ били личности като най-силният мъж на планетата Никола Петров, другият прочут борец Хари Стоев, банкерът Хараламби Буров и още видни хора от града и страната.

А при първите посещения на цар Борис III на Горнооряховския мострен панаир, Иван Айнаджиев се запознал с него и впоследствие двамата станали добри приятели. При свое гостуване при царя през 1935 г. Иван Айнаджиев му носи отличителни за своя регион дарове – горнооряховско гърне, горнооряховски суджук и пастърма. Продукти, на които Борис III става почитател.
Прочутите кулинарни традиции в Горна Оряховица са в основата на Фестивала на Горнооряховското гърне, привлякъл гости от близо и далеч.
Първото издание, провело се преди дни, посрещна повече от 10 000 посетители. В тридневната му програмата се включиха над 500 фолклорни изпълнители, много занаятчии, гостуващи кулинари и изявени шеф готвачи, представили истински гастрономически атракции.
И двата кулинарни празника в прослава на характерните горнооряховски продукти имат огромен потенциал да привличат в града български и чуждестранни туристи, убедиха се присъствалите на презентацията. По време на представянето екипът от Община Горна Оряховица и Историческия музей в града предостави информациоонни материали и сувенири от горнооряховския край.

 


Ключови думи
Горна Оряховица кулинарни празници Международно изложение по туризъм
Последни
Седмицата
Анкета