Събота, 19 Oct 2024
            
Горна Оряховица Общество

В Поликраище събират подписи за повече автобуси до Велико Търново и Горна Оряховица

  06.10.2024 07:18
В Поликраище събират подписи за повече автобуси до Велико Търново и Горна Оряховица

Във всички по-големи търговски обекти в Поликраище върви подписка за „нова“ 10-ка, която да минава през селото. Местните жители се подписват масово, а идеята е с подписката да се иска промяна на областната транспортна схема.

Подготвила съм предложение, с което да поставя въпроса пред кмета, Общинския съвет, а чрез тях и пред Областна управа. Решихме, че подписката ще придаде повече тежест, защото наистина става въпрос за потребностите на много хора. Давам си сметка, че няма как „десятката“ да минава на всеки 20 минути през Поликраище, но нека поставим нашите нужди и да потърсим някакво решение, коментира кметът на селото Цветомила Кьосева.

Поликраище е голямо и живо село, но общественият транспорт е незадоволителен. Особено в посока Велико Търново. Реално до областния център няма сигурен автобусен превоз. Минава рано сутрин маршрутка, която се движи по линията Свищов – Велико Търново, спира само на „автогарата“, т.е. на спирката, която е на прословутия главен път Русе – Свиленград. Автобусът е малък, успяват да се качат само няколко човека, които работят във Велико Търново и имат уговорка с превозвача.

Връзката с общинския център Горна Оряховица е малко по-добра, но също не е достатъчна. В делнични дни има четири курса, които свързват селата Поликраище, Крушето и Янтра с Горна Оряховица.

Проблемът с транспорта е най-вече заради учениците. Повечето деца от Поликраище учат в Горна Оряховица и Велико Търново. Родителите им сега ги карат с коли, което е добре, ако училището е с работното време на фирмите. Но обикновено децата свършват училище по-рано от края на работното време и трябва да се правят по два курса, за да не висят хлапетата по улиците.


Ключови думи
автобус №10 Велико Търново - Горна Оряховица Поликраище подписка
Последни
Седмицата
Анкета