Четвъртък, 19 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Други

На Кръстовден в Поликраище посрещаха гости за Празника на плодородието и ги почерпиха с градинарска чорба

  14.09.2024 18:39
На Кръстовден в Поликраище посрещаха гости за Празника на плодородието и ги почерпиха с градинарска чорба

За 16-ти път Поликраище посрещна гости за Празника на плодородието „Ден година храни”. Празникът се организира от НЧ „Развитие -1884“ и кметство Поликраище, със съдействието на Община Горна Оряховица. Идеята е да се популяризират българските традиции в зеленчукопроизводството, градинарството и кулинарната култура в съчетание с народните песни и танци.
Празничното настроение с жителите на Поликраище споделиха и кметът на Общината Николай Рашков и председателят на Общинския съвет Огнян Стоянов.
Вие сте наследници на хора, които са дали много на Европа по отношение на градинарството. Покажете и днес на този хубав празник, на какво сте способни, обърна се към домакините кметът Николай Рашков.
Днес се връщаме към традициите и си спомняме за преклонението на дедите ни към земята, за упорития им труд, очакването за плодородие и благодарност за добра реколта, каза председателят на Общинския съвет Огнян Стоянов.
Поздрав към всички присъстващи отправи и кметът на селото Цветомила Кьосева. Днешният ден е тържество на труда, празник изпълващ ни с надежда за по-богата стопанска година. Празнуваме благославяйки плодородието на земята и човешкия труд. Трябва да пазим традициите си, защото те са нашата гордост и богатство, поздрави присъстващите Цветомила Кьосева.
В празничната програма взеха участие местни фолклорни изпълнители и състави, както и гостуваща група от Ямбол.
На откритата сцена бяха подредени и щандове с продукция на местни земеделски производители. На щандовете имаше и хлебни и сладкарски изделия, също представени по атрактивен начин
И тази година гостите имаха възможността да опитат от традиционната за Поликраище градинарска чорба, приготвена от майстор-готвача Тодор Кушев и неговите помощнички Боянка Кирова и Миглена Борисова. Рецептата за гозбата е наследена от старите градинари, които преди много години емигрират в Унгария. Но най-важното за една хубава чорба е да е гореща, да е люта и да има кой да я хвали, споделя майстор-готвачът.


Ключови думи
Празник на плодородието Поликраище