Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Българското малцинство в Унгария събира средства за паметник на градинаря в Поликраище

  31.05.2024 09:33
Българското малцинство в Унгария събира средства за паметник на градинаря в Поликраище

Кметът на Поликраище Цветомила Кьосева и председателят на Общинския съвет Огнян Стоянов бяха част от големия празник, с който в Будапеща се откри новият Български културно-информационен център. В откриването участваха президентите на двете страни Тамаш Шуйок и Румен Радев, както и много политици от България и Унгария. Домакините от Българското самоуправление в Унгария бяха подготвили истински празник. 
Дори от имената на съставите си личи, че са български – ансамбъл „Янтра” на деца от детски градини и българското училище, танцов състав „Росица”, „Мартеница”, „Биляна”, група за автентичен фолклор „Зорница”, оркестър „Славия” и др. Почувствахме се все едно сме си в България, разказва Цветомила Кьосева.
В новия център има детска градина, училище, библиотека, галерия, изложбени зали. Унгарската държава е инвестирала над 1 милион евро в изграждането му и това е знак за уважението, с което се ползва българската общност в Унгария, допълва и Огнян Стоянов.
Поканата за визитата на Цветомила Кьосева и Огнян Стоянов е от председателя на Българското самоуправление в Унгария д-р Данчо Мусев, чийто род е от Поликраище. Майка му дори живее през по-голямата част от годината в горнооряховското село.
Поликраище си има побратимен град в Унгария вече 20 години. През 2004 г., когато Халастелек става град, се осъществява връзката с Поликраище, откъдето тръгва родословието на голяма част от жителите на унгарското градче. През последните десетина години връзките са затихнали, но новата кметица на Поликраище възнамерява отново да ги съживи.
Дори тези, които са родени в Унгария, са много силно привързани към родното място на предците си и много искат да общуваме повече и да си помагаме, разказва Кьосева. Наследниците на тези, които са научили Унгария как се отглеждат зеленчуци, искат да направят паметник на градинаря в Поликраище. Това пък се вписва идеално с проектирането на нов център в селото. Проектът предвижда място за скулптура и идеята на българските унгарци идва точно навреме.
Общината ще съдейства тази идея да се реализира, а ще направим и всичко възможно връзките ни да се задълбочат. Разговаряхме за възможност не само за културен обмен, но и за икономическо сътрудничество. Унгария е европейската държава, привлякла най-много китайски инвестиции и то в областта на високите технологии. Най-големите производители на елементи за фотоволтаични системи имат бази тук. В Горна Оряховица също имаме сериозни фирми в този бранш и това е една възможност за сътрудничество, коментира Огнян Стоянов.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Поликраище Горна Оряховица паметник на градинаря
Последни
Седмицата
Анкета