Събота, 19 Oct 2024
            
Горна Оряховица Общество

Ирина Бокова, пекарят с признание от ЮНЕСКО Богдан Богданов и още майстори на хляба ще гостуват на Детската градина в Поликраище

  01.10.2024 11:15
Ирина Бокова, пекарят с признание от ЮНЕСКО Богдан Богданов и още майстори на хляба ще гостуват на Детската градина в Поликраище

Някои от най-добрите български майстори пекари ще гостуват на децата от ДГ „Димитър Генков” в Поликраище в Световния ден на хляба 16 октомври.

Прекланяме се пред хляба на софрата, събрал в себе си молитва и магия, свещен и древен както светлината. Хлябът е дар и благодат, искаме да научим децата да го почитат и да уважават истинските майстори, обясняват организаторите на празника.

Гост на събитието ще бъде бившият президент на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Уроци за хляба ще дадат удивителни пекари като Богдан Богданов, признат от ЮНЕСКО за „живо човешко съкровище” и Александър Дерижан, който прави своя хляб с квас. Ще има представители на „София Мел”, а възрастна майсторка от Мадара ще демонстрира как се прави добруджанска баница. Младата народна певица Станислава Иванова ще даде колорит на събитието с песента си „Хляб и благослов”.

Ще бъде вълшебен празник с мелене на пшеница, замесване на хляб с квас, рисуване върху брашно… И още много любопитни неща ще научат децата в този ден, посветен на най-важното нещо на трапезата ни, казват още организаторите.


Ключови думи
хляб ДГ "Димитър Генков" Поликраище Гопта Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета