Понеделник, 30 Сеп 2024
            
Култура Лясковец

Актьорите от Козаревец обраха наградите на Националния фестивал на любителските театри в Нова Загора

  30.09.2024 10:41
Актьорите от Козаревец обраха наградите на Националния фестивал на любителските театри в Нова Загора

С първите награди в две от трите категории, в които бяха оценявани участниците в тазгодишното издание на Националния фестивал на любителските театри Нова Загора 2024, се върнаха актьорите от Козаревец. Театралната трупа „Парашкев Парашкевов“ към НЧ „Земеделец 1899“ в лясковското село спечели първо място за спектакъл с „Гълъбът“ по Румен Шомов, а режисьорът и актьор Йордан Сираков бе определен за най-достоен за първа награда за главна мъжка роля. Нея Сираков спечели за ролята на Паско.

Във фестивала в Нова Загора козаревските театрали участват от 2017 г. насам и всяка година се връщат с награди. Този път голямата им гордост, освен двете първи места, са прецизният и детайлен разбор, направен от председателя на журито – актрисата Гергана Стоянова, в който тя оценява изключително високо постановката и нейното представяне. „Гълъбът“ е оценен подобаващо и от останалите членове на журито – актьорът в старозагорския Драматичен театър „Гео Милев“ Георги Ножделов и поетесата и драматург Мария Донева. Всъщност награда трупата „Парашкев Парашкевов“ печели още с дебюта си на сцената на фестивала в Нова Загора през 2017 г. – второ място за спектакъл с „Годеж“. За участие тази година пък е допуснат след сериозна селекция.

Театралното дело в Козаревец се заражда още през 1897 г., когато още дори самото читалище не е основано. От тогава в селото няма сезон без нова постановка. До дни настоящият формат на трупата ще разбере върху кое заглавие започва работа, като то отново ще е под режисурата на Йордан Сираков.

Сираков поема състава през зимата на 2019 г., по препоръка на вече покойната Стефка Петрова. Йордан Сираков е носител на Годишната награда за принос в областта на културата на Община Лясковец за 2024 г.. Вече 15 г. продуцент на спектаклите и партньор на козаревските театрали е Ралица Рашева - собственик на Хотелски комплекс „Лесопарка“.

Също до дни съставът ще разбере дали е допуснат до участие в Националния фестивал на любителските театри „Театър без граници“ в Самоков. Заявки за участие в този театрален форум се приемат до 30 септември, резултатите от селекцията ще станат ясни до 10 октомври.


Ключови думи
Театрален състав "Парашкев Парашкевов" Козаревец Нова Загора 2024
Последни
Седмицата
Анкета