Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Други Лясковец

В Козаревец канят на кулинарен празник

  03.09.2024 09:34
В Козаревец канят на кулинарен празник

На Празник на кокошата чорба канят в Козаревец. По традиция празникът, организиран от местните Кметство и НЧ „Земеделец 1899“ с подкрепата на Община Лясковец, се провежда в дните около Малка Богородица. Тази година датата му е 7 септември.

Огнищата ще бъдат разположени в парка на читалище „Земеделец 1899“, а фолклорната програма ще протича на откритата сцена. Официален старт на събитието ще бъде даден с водосвет за здраве, с приветствия и представяне на жури и кулинарни отбори, като началото е планувано за 10 часа.

Към обяд ще бъде избрана най-вкусната кокоша чорба. Ще бъдат раздадени девет награди – на трима призьори за най-атрактивен готвач в празника, както и три за най-красиво оформен етно кът около огнищата. Три са наградите и за най-вкусна гозба, а една Специална награда ще излъчи лично кметът на селото Красимира Колева. Ще има и грамоти и сувенири за всички останали участници, а за изгладнелите посетители ще бъде сготвена извън състезателната част чорба в огромен казан, която накрая всички ще могат да опитат.

В съревнованието ще участват както козаревчани, така и кулинари от Лясковец и селата на Лясковска община, от три стражишки села и готвачи от Великотърновско.

Организаторите канят и на голямо козаревско хоро. Гостуващи изпълнители тази година са певицата Николета Начева с Оркестър „Развитие“ - гр. Стражица.


Ключови думи
Празник на кокошата чорба Козаревец