Четвъртък, 19 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Други

Нови имоти с данъчна оценка за над 1 милион лева придоби Община Горна Оряховица от началото на годината

  19.09.2024 10:31
Нови имоти с данъчна оценка за над 1 милион лева придоби Община Горна Оряховица от началото на годината

234 акта за общинска собственост са съставени от началото на тази година до средата на септември, като 83 от тях са за съвсем нови имоти – земи и/или сгради, които Общината е придобила. За сравнение през цялата 2023 г. всички издадени актове за общинска собственост са били 68.
През тази година Община Горна Оряховица предприе сериозни действия за обследване и издирване на безстопанствени имоти на своята територия, по реда на Закона за общинската собственост и Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество.
Данъчната оценка на новопридобитите 83 имота е за общо над един милион лева или точно – 1 011 340,60 лв.
Актуването е извършено, съгласно законовите разпоредби, според които Общината владее и управлява безстопанствените имоти на своята територия. Предприетото идентифициране на такива продължава и остава водещо в политиката по отношение на имотите общинска собственост.
В хода на обследването стана ясно, че в годините назад издирване и актуване на безстопанствени имоти на територията на общината почти не е осъществявано, въпреки дадени през 2022 г. указания от МРРБ и областния управител на област Велико Търново. Тогава е указано също, за имоти общинска собственост, които се владеят без правно основание от трети лица, да бъдат предприети съответните действия за изземване. Целта е опазване и защита на общинската собственост, съгласно действащото законодателство.
Отделно от придобиването на нови имоти, Общината предложи за продажба чрез търг други такива, за които са заявени инвестиционни намерения и които към момента не носят ползи и активи за данъкоплатците.
Съгласно решения на Общински съвет – Горна Оряховица от началото на 2024 година са извършени и финализирани 49 сделки за продажба чрез търг или отстъпено право на строеж.
Сумата от данъчните оценки на имотите по тези 49 сделки е 236 078,70 лв., а общата сума на пазарните оценки, осъществени от лицензиран оценител е за 1 123 574,20 лв.
След продажбите общата сума, прибавена към местния бюджет от реализираните сделки е 1 179 653,98 лв. без ДДС.


Ключови думи
Община Горна Оряховица имоти