Четвъртък, 19 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Четири местни фирми и едно софийско дружество се конкурират за енергийното обновяване на НЧ „Напредък“ в Горна Оряховица, Общината ще ремонтира Библиотеката

  08.09.2024 10:35
Четири местни фирми и едно софийско дружество се конкурират за енергийното обновяване на НЧ „Напредък“ в Горна Оряховица, Общината ще ремонтира Библиотеката

Пет оферти са подадени за участие в процедурата за избор на изпълнител на проекта за енергийно обновяване на НЧ „Напредък 1869“ в Горна Оряховица.

Проектът е за 2 292 847,21 лв. без ДДС, финансира се по Плана за възстановяване и устойчивост, като собствено участие има и Община Горна Оряховица в размер на 82 000 лева.

Предвижда се топлинно изолиране на външните стени и покрива, подмяна на прозорци и врати, тръбна или въздухопроводна мрежа, системата за осветление, предвидена е фотоволтаична централа.

Четири от кандидатствалите фирми са местни - от Горна Оряховица, Велико Търново и Лясковец, едно дружество е регистрирано в София.

Горнооряховското дружество „Енел строй“ е изпълнител на много общински обекти, сред които са ремонтът на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, на Летния театър, теренът с изкуствена трева и др.

„Джамбо 33“ също е добре позната фирма в Горна Оряховица. В момента прави реконструкцията на общежитието на ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“, а преди това работи по обновяването на Градската градина, построи и приюта за бездомни.

В ДЗЗД „Билд груп“ пък водещ участник е „Еврострой ВТ“, което е регистрирано в Лясковец и направи обновяването на Залата по акробатика в спортен комплекс „Никола Петров“.

„Кидат груп“ ЕООД е дружество, регистрирано във Велико Търново, което не е работило досега в Горна Оряховица, но има много опит в общини от областта, най-вече в изграждането на обекти от социалната инфраструктура.

„Парсек Груп“ ЕООД е регистрирано в София и има най-голям списък от спечелени обществени поръчки и участие в поръчки, финансирани от еврофондове. Дружеството е работило и в Горна Оряховица, като изпълнител по проекта на МОН за обновяване на професионалните гимназии, сред които беше и ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“.

Така че, накратко, конкуренцията е сериозна и това предвещава дълга процедура.

Междувременно Общината пусна и поръчка за ремонт на Библиотеката, която се намира в Читалището, но е общинска структура. Обектът е част от поръчка с още четири обособени позиции, останалите са ремонт на тоалетните в Стоматологията и сградата на Общината и Данъчна служба, ремонт на склад в ДГ „Еделвайс“ и ремонт на оградата и съблекалнята на игрището в парк „Николай Панайотов“.

Общата стойност на предвидените ремонти е 219 705 лв., но тъй като стойността на ремонта на библиотеката е под 20% от сумата, обектът ще бъде възложен с пряко договаряне. За останалите четири обекта ще се търси изпълнител в открита процедура на обща стойността 194 713 лв.

Състоянието на Общинска библиотека е предмет на коментари от няколко години и най-накрая при обсъждането на Бюджет 2024 съветници поискаха да бъдат заделени средства за ремонт. Основните проблеми на Библиотеката би трябвало да се решат с големия ремонт на НЧ „Напредък 1869“, с който ще се подмени покрива и дограмата на сградата. С планирания малък ремонт от Общината ще се подобрят условията в самите библиотечни зали.

Две от обособените позиции в поръчката са за обновяване на тоалетните в Стоматологията и на санитарните помещения в сградата на Общината и Данъчна служба.

В Детска ясла „Еделвайс“ ще се ремонтира складово и перално помещение.

Ремонт се планира за оградата и съблекалнята на мултифункционалното игрище в парк „Николай Панайотов“. Ще бъде възстановена и чешмичката до игрището.

Оферти за участие в процедурата се приемат до 7 октомври.


Ключови думи
НЧ "Напредък" ремонт Библиотека