Събота, 27 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

Библиотека като пътуване в приказките откриха в СУ „Георги Измирлиев”

  19.03.2024 16:54
Библиотека като пътуване в приказките откриха в СУ „Георги Измирлиев”

Народен представител и цялото общинско ръководство бяха първите гости на обновената библиотека на СУ „Георги Измирлиев”. Цветен, интересен и удобен е домът на книгата в горнооряховското училище след реализирането на два проекта, финансирани от МОН и с немалко средства от бюджета на Гимназията.

През последните две години СУ „Георги Измирлиев” защити и реализира два проекта по програми на МОН, с които превърна библиотеката си в привлекателно място за своите ученици. 23 000 лева е финансирането от Министерството, с което се промени изцяло визията на библиотеката, закупиха се нови книги, софтуер и обзавеждане. Част от проекта бяха и 11 срещи с известни личности, влезли в ролята на мотиватори за младите горнооряховчани.

Самото училище пък инвестира 10 200 лева в дооборудване, оформяне на работни места с лаптопи, мултимедия. В резултат библиотеката е като пътуване в страната на приказките.

Народният представител Димитър Николов, председателят на Общинския съвет Огнян Стоянов, кметът Николай Рашков и заместниците му Петя Иванова и Даниел Божанков бяха първите гости на обновената библиотека. Петя Иванова всъщност е един от авторите на проекта за обновяване на библиотеката. Тя работи по него с библиотекаря на училището Даниела Данкова, докато беше зам. директор на Гимназията. Сред първите, пожелали много читатели на училищната библиотека, бяха и Светла Гъркова и Йоана Димитрова от Общинската библиотека. С благородна завист те си пожелаха такова обновяване да се случи и в техния детски отдел.

Подаръците на гостите бяха, разбира се, книги. Без да се наговарят, те бяха избрали различни жанрове, но все интересни и полезни четива за младите читатели.

Домакините показаха кратък филм за най-старата училищна библиотека, наследник на книгохранителницата към първото класно училище в Горна Оряховица, основано от Иван Момчилов. Училището, което скоро ще отбележи 165 години от своето начало, пази много ценни томове. Най-старите книги са от 1900 г. и от първата четвърт на 20 век.

Днес библиотечният фонд наброява 26 хиляди тома. Само в последните две години са добавени над 1000 нови библиотечни единици, голяма част от тях дарение.

Гостите имаха възможност да разгледат и два специални ръкописа, направени от самите ученици на СУ „Георги Измирлиев” – препис на „История славянобългарски” на Паисий Хилендарски и „Неделника” на Софроний Врачански.

Искаме да изпълним библиотеката с четящи и търсещи знания деца. Започваме кампанията „Поход на книгата”, в рамките на която ще има много интересни събития, с които искаме да повишим интереса на учениците ни към четенето, разказа директорът на СУ „Георги Измирлиев” Криси Аврамова.

След откриването тя лично връчи дарителски грамоти на ученици, направили дарение за библиотечния фонд. Докато вървяха ремонтните работи в библиотеката, училището организира кампания „Дари книга” и в нея се включиха много ученици и техните родители.

Книгите са богатство и магия. Те са наши спътници през целия живот. Четете, за да живеете хиляди животи, четете, за да бъдете, обърна се библиотекарят Даниела Данкова към децата.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
библиотека СУ "Георги Измирлиев" Горна Оряховица