Понеделник, 29 Апр 2024
            
Горна Оряховица Икономика

Местна, изпълнителна и законодателна власти обсъдиха развитието на Летището в Горна Оряховица

  15.04.2024 18:05
Местна, изпълнителна и законодателна власти обсъдиха развитието на Летището в Горна Оряховица

Консолидирането на усилията на местната, изпълнителната и законодателната власти в посока развитие на Летището в Горна Оряховица бе обсъдено на работна среща днес. На срещата бяха зам.-министърът на транспорта Анна Михнева-Натова, Анелия Маринова – главен директор на Главна дирекция „Гражданска и въздухоплавателна администрация“, народните представители проф. Костадин Ангелов и Димитър Николов, областният управител Ивайло Здравков, кметовете на Велико Търново Даниел Панов и на Горна Оряховица Николай Рашков, представители на концесионера и др.

В какъв обем са изпълнени инвестиционните ангажименти на концесионера също бе тема на разговора. Впроем тя бе повдигната и от трибуната на Народното събрание през миналата година, когато въпрос към министъра на транспорта Георги Гвоздейков зададе народният представител Димитър Николов.

Изпълнението на ангажиментите вече е в ход. След удължаването й, което се очаква да започне до края на годината, летището ще стане третото в страната, чиято писта ще бъде с дължина от 3000 метра редом с тези в София и Бургас.

Към момента се изпълнява оградата, която е изключително важна от гледна точка на авиационната сигурност, изградено е ново видеонаблюдение, което също е изискване. Очаква се също до края на годината да бъде премахната наложената през 2008 г. дерогация, което пък ще е първата стъпка Летището да може да приема самолети с пътници и товари. От там ще се тръгне към обща концепция за привличането на инвеститори - горнооряховското летище е от стратегическо значение не само за развитието на Горна Оряховица, но и на региона.


Ключови думи
Летище Горна Оряховица Антони Търницов