Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Култура

Горнооряховските писатели Веселина Кожухарова и Стефан Митев се представиха в Ловеч и Плевен

  26.07.2024 18:12
Горнооряховските писатели Веселина Кожухарова и Стефан Митев се представиха в Ловеч и Плевен

По покана на ловешката Регионална библиотека „Професор Беньо Цонев”, писателката Веселина Кожухарова се срещна с почитателите на своето творчество. Домакините организираха срещата в известната Радославова къща, а интересът към авторката бе много голям.

Много от читателите бяха закупили предварително нейните романи „До четвърто коляно” и „Кера”, които са реализирани от издателска къща „Хермес”, град Пловдив, задаваха въпроси за прототипите на главните герои, за творческия процес, за нейните бъдещи проекти. Читателите се запознаха и с предишните ѝ книги – „Погледни през рамо”,  „Между звездите и зората” и „Въглени”. Веселина Кожухарова прочете откъси от всяка книга и зарадва посетителите на срещата с много емоции и настроение.

Читателите се интересуваха как е стигнала до престижното издателство „Хермес” и тя подчерта ролята и помощта, които е получила от писателя Борис Цветанов и професор Мария Спасова. Особено значение за нейния успех имат двама души – писателят Стефан Митев и секретарят на НЧ „Иван Вазов-1893”, село Първомайци Теодора Миновска.

Теодора Миновска представи писателката пред ловешката публика.

Въпроси имаше и към Стефан Митев за творческите съвети, които е дал на Веселина Кожухарова. Той разказа за себе си като творец, за да отговори на многобройните въпроси, очарова ловешката публика и получи покана да представи своето творчество и да направи изложба в Радославовата къща тази есен. Теодора Миновска благодари, че е част от екипа на Веселина Кожухарова и е инициатор за този истински писателски пробив на горнооряховската писателка.

На срещата присъстваха поетите Иван Атанасов и Иван Антонов от Плевен. Иван Атанасов представлява литературното сдружение „Кайлъка”, което издава и алманах „Кайлъка”. Иван Антонов представлява Международното сдружение „Сцена на духовността”.  Те се изказаха за творчеството на Веселина Кожухарова.

На 16.07.2024 година от 11 часа в град Плевен по покана на Международното сдружение „Сцена на духовността” с председател поетът Иван Антонов и сдружение „Кайлъка” с председател поетът Иван Атанасов, съвместно с „Творителница о писменех” с ръководител художникът Деян Павлов Джими се състоя представяне на художника, писателя, поета и музикант Стефан Митев. Специален гост на представянето бе госпожа Елина Димитрова, заместник кмет „Проекти и хуманитарни дейности“ на Община Плевен.

В изложбената галерия на творителницата най-напред бе открита изложба с картини – графика и масло на Стефан Митев. Теодора Миновска, секретар на читалището „Иван Вазов-1893”, село Първомайци, представи най-новите книги на писателя Стефан Митев – „Незатишия” (сборник с афоризми) и „Ездачът”(сборник стихотворения и песни).

За творчеството на Стефан Митев говориха поетът Кънчо Великов, домакините Иван Антонов и Иван Атанасов. Стефан Митев изпълни и някои от своите песни. Художникът Деян Павлов Джими разкри някои от тайните на „Творителница о писменех”.

Срещата завърши с покана представяне на нови проекти на Стефан Митев.


Ключови думи
веселина Кожухарова Стефан митев