Понеделник, 29 Апр 2024
            
Горна Оряховица Култура

В „До четвърто коляно“ Веселина Кожухарова пленява с езика на старите българи

  07.02.2024 18:59
В „До четвърто коляно“ Веселина Кожухарова пленява с езика на старите българи

Веселина Кожухарова владее до съвършенство езика на старите българи. Чрез него читателят усеща духа на времето и на предците си.

С тези думи секретарят на Народно читалище „Иван Вазов 1893“ в Първомайци Теодора Миновска представи писателката Веселина Кожухарова в Горна Оряховица. Всъщност за публиката Кожухарова не е непознат автор, напротив – авторката излиза от пишещите среди в града, а и не за първи път гостува по покана на и в Общинската библиотека.

Но всеки път е все по-вълнуващо и за домакини, и за гости.

Романът „До четвърто коляно“ бе в центъра на събитието този път. С него Кожухарова се нареди сред утвърдени автори като Владимир Зарев и Неда Антонова в портфолиото на издателсто „Хермес“.

Романът излиза благодарение на подкрепящата библиотечна среда в община Горна Оряховица и с активната намеса на Теодора Миновска.

Издаването на „До четвърто коляно“ от „Хермес“ е комплимент за всички пишещи в Горна Оряховица. В книгата читателят е пленен от народнопсихологията и изконните български добродетели, вплетени в изграждането на героите. Въпросите за доброто и злото, за силата на живота и онази уникална българска черта да се намери светлината и в най-голямото нещастие мотивират изграждането на характерите. Мотивират сюжетните обрати и дават смисъл и на най-големите нещастия и човешки загуби. Стилът е този, който гради силата на романа, читателят е увлечен от живи и действени диалози, умело съчетани с повествование и описание на природни картини. Тексът е монолитен, без излишъци, без сантименталности, читателят е завладян от силата на емоциите и това е основно качество на повествованието. Романът се чете с лекота, увлекателен е, а старинните и диалектните думи са използвани с мяра и са обяснени с препратки в края. Този роман би бил интересен както за младото поколение, така и за по-възрастните, защото поставя общочовешки въпроси. Историческото минало е точката, от която се зараждат изконните български ценности – семейството, децата, учението, развитието на талантите, моралът, вярата в изграждането на държавата. В „До четвърто коляно“ майсторски е показано как те се предават от поколение на поколение и как движат духа на българите, разказа Теодора Миновска.

Самата Веселина Кожухарова призна, че не чете съвременни български исторически романи. Защото иска да е честна към читателите си и за да не допусне, макар и подсъзнателно, в текстовете си идеи, заимствани от други писатели.

Призна също, че в „Хермес“ вече е поредният й роман. Самата тя не знае какво да си пожелае – интересът към „До четвърто коляно“ да е все така голям, което е довело до допечатване, или в ръцете на четящите вече да попадне новата й творба.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Веселина Кожухарова До четвърто коляно
Последни
Седмицата
Анкета