Неделя, 08 Сеп 2024
            
Лясковец Общество

В Лясковец помогнаха на хора на възраст 55+ да преодолеят дигиталната пропаст между себе си и новите технологии

  19.07.2024 14:34
В Лясковец помогнаха на хора на възраст 55+ да преодолеят дигиталната пропаст между себе си и новите технологии

Днес в библиотеката на читалище "Напредък-1870" в град Лясковец се проведе финалната среща от обучението по Дигитална и медийна грамотност за хора на възраст 55+, което се реализира по проект Information Matters и е финансирано по програма Еразъм+. В неговото изпълнение участват 5 партньорски организации от 4 европейски държави, като партньор по проекта за България е Фондация „Глобални библиотеки”.

Основната цел на обучението е да подобри дигиталните и медийните умения на участниците, като им предостави знания, с които да повишат своите способности за критична оценка и разбиране на информацията във всичките й съвременни измерения, също така да им помогне да се ориентират адекватно в полето на новите технологии и интернет, като задълбочи уменията и знанията им, свързани с безопасното използването на уебсайтове, приложения, социални медийни платформи, интернет банкиране и нововъзникващи технологии.

Всички участници успешно преминаха през програмата на обучението, придобивайки знания и умения за работа с дигитални технологии и медийни ресурси. Обучаемите повишиха своята увереност при използването на компютри, смартфони и интернет услуги. Те усвоиха ключови умения за търсене на информация онлайн, използване на социални мрежи, защита на личните данни и критично мислене спрямо медийното съдържание.

Чрез усвоените дигитални умения, участниците ще могат по-лесно да поддържат връзка със семейството и приятелите си чрез социални мрежи и комуникационни приложения, ще имат по-лесен достъп до новини, здравна информация и други ресурси, които могат да подобрят качеството им на живот. Повишената дигитална грамотност ще им позволи да се включват активно в граждански инициативи и обществени дейности, както и да се възползват от различни онлайн услуги.

Преодоляването на дигиталната пропаст между по-възрастното поколение и новите технологии е от съществено значение в съвременния свят, което налага и провеждането на обучения за тази част от обществото, чрез които да се улесни ежедневието им и да им се предоставят нови възможности за развлечение и образование. По този начин възрастните хора могат да поддържат по-активен социален живот, да имат по-голяма независимост и възможност сами да управляват своите дейности онлайн.

Реализацията на проекта „Information Matters"е пример и вдъхновение за бъдещи инициативи в тази област и показа колко важни и полезни могат да бъдат подобни обучения за по-възрастното население.


Ключови думи
Information Matters Еразъм+ Лясковец Глобални библиотеки НЧ Напредък 1870