Сряда, 01 Май 2024
            
Лясковец Общество

Ръководството на Община Лясковец се включи в кампания за Седмицата на гората

  03.04.2024 14:09
Ръководството на Община Лясковец се включи в кампания за Седмицата на гората

Кметът на Община Лясковец Васил Христов, заместникът му Емилия Жилиева и председателят на Общинския съвет Сергей Добрев се включиха в акция на Държавното горско стопанство в Горна Оряховица, посветена на Седмицата на гората.

С нея се чества и професионалния празник на лесовъдите в България. Традиционно Седмицата се отбелязва в началото на април, когато в цялата страна текат кампании по залесяване и почистване на горски територии.

В Лясковец Седмицата на гората бе отбелязана с раздаване на дръвчета, осигурени от Държавното горско стопанство в Горна Оряховица. Дръвчетата са отгледани в разсадника в Джулюница, а днес много лясковчани отнесоха в домовете си червен дъб, черен бор и акация. Уважение към труда на лесовъдите показаха и децата от Екоклуба към НУ „Цани Гинчев“ и малките танцьори от „Лудо младо“, които също вече си имат дръвчета. Децата обещаха да ги засадят, да се грижат за тях и през Седмицата на гората догодина да поканят служителите на Горското да видят резултата.

В пункта за раздаване на дръвчетата директорът на Държавното горско стопанство в Горна Оряховица инж. Мила Стоянова и членове на екипа й обясняваха на лясковчани как трябва да се посади съответното дърво, кои са най-подходящите места за него и всички тънкости около отглеждането.

В професионалните съвети на лесовъдите се вслушаха и Васил Христов, Емилия Жилиева и Сергей Добрев, които малко по-късно ги приложиха на практика, като засадиха дръвчета на централната улица в Лясковец.

„Гората е живот и обща отговорност“ е мотото на тазгодишната Седмица на гората. Община Лясковец подкрепя инициативите на лесовъдите, защото горите са сред най-големите богатства на страната ни, а лесовъдите са водещите фигури в опазването и стопанисването им.  Но те не бива да бъдат сами в тази нелека задача. Затова Община Лясковец се присъединява към призива за обща отговорност, коментира кметът Васил Христов.


Ключови думи
Седмица на гората Държавно горско стопанство - Горна Оряховица Лясковец