Неделя, 08 Сеп 2024
            
Лясковец Общество

Лясковец затвърждава партньорството си с унгарския град Тисафюред

  15.07.2024 17:19
Лясковец затвърждава партньорството си с унгарския град Тисафюред

Община Лясковец ще продължи партньорството с побратимения унгарски град Тисафюред. Темата бе коментирана по време на тридневно посещение на делегация от Лясковец, водена от кмета Васил Христов, в най-големия град по поречието на Тиса. В делегацията бяха също заместник-кметът Емилия Жилиева и общинският съветник Стоян Йорданов.

Към лясковската администрация бе отправена специална покана за гостуване, а поводът бе 40-та годишнина от обявяването на Тисафюред за град. Него кметът на Тисафюред Имре Ужвари, който кара третия си мандат, съчета с желанието си да се опознае с новото ръководство на Община Лясковец. В резултат бе препотвърдена готовността и на двете страни съвместната дейност да продължи.

За годишнината в Тисафюред бяха делегации от побратимени му градове и от Полша и Чехия. Спонтанно по идея на кмета домакин се роди идеята за футболен турнир за младежи, който да се проведе в края на септември – началото на октомври на унгарска територия и в който да участват отбори от четирите държави.

Гостите от Лясковец имаха възможността да видят и как унгарските партньори честват града си. Васил Христов, Емилия Жилиева и Стоян Йорданов бяха гости на поредица от празнични събития като изложби, концерти, посещения на музеи.

За нас бе истинско удоволствие да се запознаем с ръководството на Тисафюред. Бяхме посрещнати топло, като истински приятели. Тези отношения ще продължат, коментира кметът на Лясковец Васил Христов.  


Ключови думи
Тисафюред Лясковец