Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Икономика

Гараж под блока струва колкото половин цех в Долна Оряховица

  14.07.2024 10:12
Гараж под блока струва колкото половин цех в Долна Оряховица

НАП продава цех на близо 8 декара в Долна Оряховица за 81 000 лева. В същото време за гараж без ток и вода в Горна Оряховица се искат 24 000 лева, а ако гаражът е в подблоково пространство цените стигат, че и надминават 30 000 лева.

Цехът „Тежки метали” е част от обявеното в несъстоятелност дружество „Бронз”. Теренът е 7800 кв. м, а самата сграда е с разгъната застроена площ 4379 кв. м. Имотът се продава отдавна и всъщност тръгна от 600 000 лева, но след няколко несполучливи търга, вече е 81 000 лв. Ако поредният търг на 17 юли също се провали и цената падне още, на следващата продан ще струва колкото един гараж в Горна Оряховица.

Две противоположни тенденции правят пазара на имоти в Горна Оряховица непредсказуем и леко полудял.

Банките затягат ипотечното кредитиране,

но търсенето е по-голямо от предлагането

Банките затягат условията си за ипотечно кредитиране и все по-трудно отпускат пари за закупуване на ново жилище. Това би трябвало да доведе до охлаждане на имотния пазар и намаляване на цените. Но пък в същото време в Горна Оряховица предлагането е много по-малко от търсенето. Много са малко добрите оферти и това държи цените високи. Тези две противоположни тенденции правят пазара непредсказуем.

И в същото време е полудял. Собственици искат невъзможни пари за имоти, които са за тотален ремонт и дори нямат добра локация, коментират Габриела Савова и Емилия Павлова от Недвижими имоти „Вега”. Ако не вярват на брокерите, биха могли да поискат мнение от оценители. Не е логично къща, която е почти за събаряне, с по-малко от 500 кв. метра двор, да се обявява за 100 000 евро. Или пък за мезонет в квартала да се търсят 150 000 лева. Но се случва. И една от причините е, че всъщност хората не искат да продават. Заради обезценяването на парите, те предпочитат да си държат имотите. Продават тези, които искат да купят в столицата или в голям град и си помагат с парите, обясняват брокерите.

В Горна Оряховица няма и терени, на които да се строи. И от там тръгва проблемът. Най-голямото търсене е на къщи или парцели. Но съответно там е и най-малкото предлагане.

Гарсониери на пазара се появяват изключително рядко и стигат убийствени цени за стандарта на Горна Оряховица. Последната сделка за гарсониера била на 72 000 лева, при това жилището е за ремонт. Вярно – тухлено и на сравнително добро място, но говорим за по-малко от 50 квадрата.

Хората вече търсят качество и са готови да платят повече за добро място, удобства и добро състояние на жилището. На ул. „Панайот Цвикев” апартамент е стигнал цена от 150 000 лева при това с ламаринен гараж. Но пък жилището е направено и е на супер локация.

Появят ли се такива имоти – тухлени, ремонтирани и на удобно място, се купуват веднага. Не правим дори втори оглед, коментират брокерите.

Недостигът на предлагане вдига до неразумни нива и цената на гаражите. В момента се върти обява за гараж в квартал „Пролет” без ток и вода на цена от 24 000 лева. Това е нереална цена, но всъщност сделки стават и на по-високи нива. Гараж в подблоковото пространство се продава и на 30 000 лева. Цената на гаражите не се определя от квадратурата, затова не е коректно да се сравняват цените на квадрат с цените на жилищата. Но все пак е очевидно, че домът на колата гони 1/4 от стойността на дома на собствениците й. Защото 20 000 лева за гараж вече звучи евтино.

Много е трудно и с имотите под наем – било то жилища, или гаражи. Също почти няма предлагане, а търсене има. Много хора от Велико Търново се ориентират към Горна Оряховица и Лясковец, защото е по-спокойно, а и цените са по-ниски. Затова интерес има, но той не може да бъде удовлетворен.

Другата нелогичност на пазара в Горна Оряховица е, че градът намалява откъм жители, а има криза за жилища. Има много празни имоти в Горна Оряховица, но хората не искат да ги продават или пък да ги дават под наем. Има и такива, които са наследствени и са с много съсобственици, които не могат да се разберат. Някои никога няма да се върнат да живеят тук, но си пазят имота. Какво да ги правя тези пари, в банката ще се стопят, е логиката на някои. В същото време млади семейства искат своя отделен дом и си търсят жилище. Други искат да заменят апартамента с къща. Трети търсят малък апартамент в близост, за да приберат възрастните си родители от село. Гастарбайтерите също инвестират много в имоти. Те купуват обикновено луксозни и скъпи жилища.

Реално на пазара остават имоти, които са непродаваеми. Или цените са прекалено високи, или пък имат други недостатъци. Липсата на асансьор в 4-5-етажен блок прави почти непродаваеми последните етажи. Трудно се продават етажи от къщи, купувачите предпочитат самостоятелни жилища. Оферта от 260 000 лева за 80 кв. м етаж от къща със 100 квадрата двор изглежда несериозна, но и такава има. И може да е странно, но понякога и за най-откачените предложения се намират купувачи. Затова казваме, че пазарът ни е луд, коментират Габриела и Емилия.

Разумната цена в момента за Горна Оряховица е 500 евро на квадратен метър за тухлено жилище на добро място, но нуждаещо се от ремонт и 1000 евро за същото, но ремонтирано, смятат брокерите.

Как ще се развие пазарът зависи от много неща. Може би най-вече от това ще тръгнат ли лихвите нагоре. Тогава не само че вземането на кредит ще стане по-трудно, но и много хора ще започнат да изпитват трудности при обслужването на ипотеката си. Ако на пазара се появят такива имоти, цените може и да паднат. Така стана при предишната голяма имотна криза. Но засега няма голямо количество необслужвани ипотеки. Дори държавата успя да прибере много стари дългове, след като обвърза имотните сделки с изчистване на задълженията към НАП. Само за три месеца, откакто това влезе в сила, са събрани близо 80 милиона лева задължения.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
имоти