Вторник, 27 Сеп 2022
            
Други

Горна Оряховица в Топ 20 по сделки с имоти, цените гонят търновските

  25.01.2020 06:21
Горна Оряховица в Топ 20 по сделки с имоти, цените гонят търновските

Пазарът на имоти в Горна Оряховица е сред най-бързо развиващите се, твърди едно изследване на Profit.bg на база данните от Имотния регистър към Агенцията по вписванията.
Класацията е направена по брой на осъществените сделки за 2019 г., в сравнение с година по-рано.
Според изследването най-големите имотни пазари са София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. В столицата са отчетени малко под 30 хил. сделки за последните 12 месеца, което означава, че всяка седма сделка с имот в България се осъществява в София.
Общият брой на сделките в Пловдив и Варна дори е по-малък от този в София – 15 221 и 12 927, или общо 28 148. Бургас заема четвъртото място с 6697, следван от Русе с 5229 сделки.
Кои са останалите предпочитани градове за инвестиции в имоти или покупка за лични нужди?
Статистиката показва, че в челото са още Стара Загора (4727 сделки), Плевен (4445 броя), Несебър (4388 сделки), както и Пазарджик и Сливен, където имаме 4099 и 3940 броя.
В Ямбол, Велико Търново и Добрич имаме реализирани по над 3000 сделки, а между 2200 и 3000 са имотните трансакции още в Казанлък, Шумен, Враца, Хасково, Асеновград, Лом и Горна Оряховица.
Според това изследване пазарът в Горна Оряховица бележи ръст от 4%, което го прави един от най-бързо развиващите се в страната. Справката на Profit.bg показва, че челото се държи от Бургас с ръст от 6.42%, както и София и Стара Загора, където се отчитат 5.45 и 5.18% повече покупко-продажби на имоти.
Увеличение с около 4% има във Велико Търново и Горна Оряховица, а около 2% е ръстът в Асеновград и Пазарджик.
Минимален ръст има във Варна, Сливен и Лом, а в Шумен и Враца сделките са по-малко. По-слаб пазар през миналата година е регистриран в още няколко града – Плевен, Казанлък и Добрич, дори и в Пловдив ръстът е отрицателен.
С по над 2000 сделки за 2019 г., но извън Топ 20, са още Монтана, Видин, Силистра, Търговище и Кърджали.
Между другото ръстът на имотния пазар се отразява дори и в общинския бюджет, където очакванията за постъпления от данъка върху имотните сделки се увеличава всяка година.
Фактите са точно такива, но това не е толкова радостна новина. Пазарът ни е изкривен и това не ни прави оптимисти за близкото бъдеще, коментират обаче брокери.
Всъщност пазарът на имоти в Горна Оряховица се развиваше толкова бурно в последните години, че в момента почти няма предлагане, докато търсенето не намалява. Новото строителство, макар и посъбудило се в последните години, още е пренебрежимо малко. Почти нищо вече не излиза и от старите къщи и апартаменти. В същото време банките държат лихвите ниски и мераклиите за жилище са готови да платят нереалистично високи цени.
Панелна гарсониера в „Пролет”, вярно, санирана и с газ, но за 60 000 лева. Или пък апартамент 95 кв. м, но за основен ремонт за 80 000 лева. Това не са нормални цени. Да купиш сутерен от 18 кв. м, за тотален ремонт, за 20 000 лв. пък звучи абсурдно. Но подобни сделки се правят всеки ден от всички брокери в Горна Оряховица.
Цените гонят търновските и това е странно. Опасявам се, че ситуацията в момента прилича на тази през 2007 г. Знаете какво последва после – голямата криза от 2008 г. Но няма никаква икономическа логика да се поддържат тези цени, това е балон, който ще се спука, коментира Веселина Василева от агенция „Торнадо”, която освен брокер е и оценител на имоти, та има достатъчно широк поглед върху ситуацията.
Хората са прекалено оптимистично настроени и не преценяват трезво. Вярно, банките все още държат ниски лихвени проценти. Някои дори свалиха до нива от 2,6%. И хората са изкушени. Правят ипотеки и при заплати от 600-700 лева, поемат вноски по кредит 350-400 лева. И забравят, че лихвата не е фиксирана, а плаваща. Банките вече дават сигнали, че не издържат на толкова нисък лихвен процент. В момента компенсират с увеличаването на всякакви такси, но това няма да продължи дълго. След няколко месеца ще започне вдигане на лихвата и това ще бъде жесток удар за много хора. Дори с 50 лева да се вдигне вноската ти, ако получаваш 700-800 лева заплата, а това са масовите заплати у нас, ще го усетиш много тежко. Не искам да съм лош пророк, но още в края на годината очаквам да започна да оценявам лоши кредити и обратно на пазара да се върнат жилища с просрочени ипотеки, обяснява ситуацията Веселина Василева. Преценете добре възможностите си и риска, който можете да поемете, съветва тя всички, които са готови на огромни ипотеки.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
имоти Торнадо
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати