Събота, 05 Oct 2024
            
Икономика Лясковец

Веригата „Абсолют +“ ще прави магазин в Лясковец, BILLA задвижва плановете си в Горна Оряховица

  06.07.2024 11:08
Веригата „Абсолют +“ ще прави магазин в Лясковец, BILLA задвижва плановете си в Горна Оряховица

Българска верига, и то от нашия регион, планира да строи магазин за хранителни и стоки за бита в Лясковец на границата с Горна Оряховица.

„Абсолют+“ тръгва от Левски преди 20 години и вече има 7 обекта в Левски, Павликени и Бяла черква. В магазините от веригата акцентът пада върху българските стоки, като се работи с над 150 производители и доставчици. Заедно с това се залага на качествена топла точка, доставки по домовете, удобна логистика. Всичко в съвкупност прави „Абсолют+“ вече позната и любима марка магазини не само в Павликенския край, но и в цялата област. Много от клиентите на „Абсолют+“ казват, че магазините с тази марка не просто конкурират, а превъзхождат чуждите вериги.

Локацията на новия магазин не е избрана случайно – тя е в самия край на Лясковец и съвсем близо до Горна Оряховица. Фирмата за имоти на „Абсолют“ е изкупила десетина парцела и в момента започва процедура за оформянето им в едно УПИ. Имотът се оформя около 10 декара. Намира се над „Строймаркет“, точно до разклона с околовръстния път на Лясковец и на 100-тина метра от Болницата в Горна Оряховица. Така че новият магазин на практика ще може да обслужва и двата града.

Бизнес инициативата в момента е на ниво частична промяна на плановете за регулация и застрояване на Лясковец и обособяване на едно УПИ от десетината имоти, изкупени от „Абсолют Плюс Пропъртис“. Процедурата вече е задвижена в Община Лясковец. Заедно с това фирмата е подала уведомление за намеренията си в РИОСВ и от там са върнали препоръки за попълване на документацията, за да се направи преценка необходим ли е ОВОС за обекта. Това също е задължителна процедура и отнема време. Инвеститорът трябва да оформи искане за такава преценка, придружено с подробно представяне на намеренията си и да плати такса от 500 лева.

Тези процедури, особено промените в градоустройствените планове, отнемат няколко месеца, но намеренията на фирмата са да започне изграждане на магазина още през 2024 г.

Малко по-напред вече е инвестиционното намерение на BILLA в Горна Оряховица. Още в края на миналата година фирмата, която е собственик на Автогарата, уведоми РИОСВ за намерението да изгради търговски комплекс на мястото на сегашната сграда.

По-късно инвестиционното намерение бе променено, като директно бе посочено, че в комплекса ще има магазин на BILLA. Съответно РИОСВ отговори, че е необходимо официално искане за преценка за ОВОС, придружено с подробно описание на инвестицията и платена такса. Инвеститорът доста се забави със своята реакция и дори се заговори, че BILLA е оттеглила интереса си. Но шест месеца по-късно искането и подробната информация вече са факт и от тук нататък процедурата тръгва по същество. Община Горна Оряховица не е възразила срещу инвестицията, така че се очаква отговор от РИОСВ в скоро време и той вероятно ще е, че няма нужда от ОВОС. Което значително ще съкрати времето за реализиране на инвестиционните планове.

Подробното описание на инвестицията не е много по-различно от това, което вече стана ясно преди няколко месеца. На мястото на сегашната сграда на Автогарата ще се построи нова и то монолитно строителство. Тя ще е на два етажа и първият ще е за магазин на BILLA.

Очевидно инвестициите в Горна Оряховица и Лясковец в следващите няколко месеца ще са предимно в сферата на търговията. Двата обекта обаче би трябвало да бъдат изпреварени от откриването на MAX CENTRE в Горна Оряховица, което се очаква съвсем скоро.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
BILLA Абсолют+ Лясковец Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета