Петък, 18 Oct 2024
            
Горна Оряховица Други

Солна стая откриха в ДГ „Здравец“ в Първомайци

  05.07.2024 09:54
Солна стая откриха в ДГ „Здравец“ в Първомайци

Детска градина „Здравец“ в Първомайци вече има солна стая. Помещение е изградено по специална технология и е финансирано със средства на детското заведение. Откриването се превърна в малък празник за детската градина, на който присъстваха началникът на отдел "Хуманитарни дейности" в Община Горна Оряховица Миглена Папазова, Ивелина Върбанова, старши специалист "Образование", кметът на Първомайци Ясен Янков, директори на детски гради от общината. 
Целта, която си поставя екипът на ДГ "Здравец" е превенция и профилактика на детското здраве, отговорно отношение към природата и нейните ресурси. Идеята за солната стая е отдавнашна мечта, която най-после се сбъдна. Тя е продължение на търсенето и внедряването на иновации в дейността на детската градина, за да се повиши благосъстоянието на децата. Това е и причината екипът ни да търси алтернативни методи на превенция и профилактика на простудните и респираторни заболявания и подобряване на здравето на децата, сподели директорът на детската градина Елеонора Иларионова.
Помещението, което е превърнато в солна стая е изградено по специална технология. Изсушените стени и тавана са покрити на три етапа със смес от каменна сол и лепило. Едновременно с това е извършен монтаж на солни лампи и солни тули, монтирано е също пано „Аквариум“ и декорации на тема „Морско дъно“. Стаята е оборудвана с халогенератор, който създава подходящ терапевтичен микроклимат. В отвора му се изсипва медицинска сол, която е специално предназначена за тези цели и е придружена със сертификат на фирмата доставчик. Солта се стрива в мелница и се впръсква като сух аерозолен натриев хлорид. Сухия аерозол, който се вдишва оказва благотворно влияние върху организма на децата. Микроклиматът и релаксиращата обстановка в солната стая благоприятстват за успокояване на нервната система, като се намалява стресът и умората. Обогатеният с кислород и солни кристали въздух повишава обменните процеси в кръвта, а отрицателните йони помагат за нормализиране на функциите на мозъка.
В солната стая звучи тиха релаксираща музика, която допринася за емоционалното балансиране на малчуганите. Халотерапията е най-добрият начин за поддържане на здрава дихателна система, както и за намаляване на риска от простуда и грип.
ДГ "Здрвец" се посещава от 96 деца на възраст от 2 до 7 години, а за тях се грижи персонал от 20 души.


Ключови думи
солна стая ДГ ЗДравец Първомайци
Последни
Седмицата
Анкета