Събота, 27 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

Конски Великден и ергенска сватба събра цяло Първомайци на Тодоровден

  23.03.2024 14:50
Конски Великден и ергенска сватба събра цяло Първомайци на Тодоровден

Един от любимите празници на Първомайци отново събра цялото село на игрището до ОУ „Елин Пелин” на Тодоровден. Празникът започна с традиционните ритуали за Конския Великден – водосвет и благословяне на коне и коняри, захранване на животните и ветеринарен преглед. След това процесията от коне и каруци се отправи на традиционната обиколка из селото, за да се почетат всички именици.

Заедно с това се започнаха ритуалите и на ергенската сватба, която всяка година се прави в селото на Тодоровден. Тази година с организацията, освен Кметството, се зае и Сдружение „Родолюбци Първомайци”. На него се дължат автентичните носии, както и избирането на ритуалите, които са били традиционни за региона в по-стари времена.

Малко след обед шествието се върна на игрището до училището, за да бъдат извършени и сватбените церемонии – църковна и светска.

Докато гостите на сватбата се снимаха с бъдещото семейство, млади таланти от Първомайци отправиха музикален поздрав.

Преди да се премине към същинската част на бракосъчетанието, имаше и няколко предизвикателства. Възстановен беше един стар обичай – хвърляне на чехъл. В него участват моми, които мятат чехли, а която хвърли най-далеч – първа ще се ожени. Победителката в това състезание Галя Иванова веднага получи предложение и пръстен.

Имаше и надиграване за даровете на кумата, след което попът и клисарят отслужиха светото тайнство.

Дойде време и кметът Ясен Янков да си влезе в ролята на длъжностно лице и да скрепи брачните обети на Палма Родопова Чуканова, в ролята Андрей Андреев, и Перко Паунов Бърборков, изигран от Йоан Йосифов. Омъжвам ви сега, но ви пожелавам тази година да си намерите хубави момичета и да ви оженя, напомни Ясен Янков за смисъла на ергенската сватба – да се сръчкват попреминалите ергени да свият семейство.

След размяната на пръстени и първата семейна целувка, Палма хвърли букета, за който настана голяма битка с неясен победител. После новата госпожа Бърборкова поведе булчинското хоро. Последната церемония беше разбулването и окачване на булото на плодно дърво.

 


Ключови думи
Тодоровден Първомайци