Неделя, 05 Май 2024
            
Горна Оряховица

Трима автори гостуваха на децата в Първомайци в Седмицата на детската книга

  25.04.2024 15:21
Трима автори гостуваха на децата в Първомайци в Седмицата на детската книга

Писателите Стефан Митев, Цвета Брестничка и Пламен Петков посетиха Детска градина „Здравец“ и Основно училище „Елин Пелин“, с. Първомайци, в седмицата, посветена на детската книга. Авторите гостуваха по покана на НЧ „Иван Вазов-1893“, с. Първомайци като част от културния календар, изпълнен с литературни мероприятия.

Стефан Митев – член на Съюза на българските писатели – представи своите детски книги: „Музика по реката“ и „Врабци и други моржове“. Срещата в Основно училище „Елин Пелин“ бе открита с въпроси, отправени към децата, за любимите им приказки и хобита. Писателят прочете няколко произведения и разтълкува важните поуки, криещи се между редовете. Думата бе дадена и на учениците, които слушаха с интерес и прочетоха творби от двете книги. Стефан Митев изпълни на клавир мелодии от популярни детски музикални произведения, отправяйки предизвикателство към учениците. Те трябваше да познаят песента и да я запеят. Срещата приключи с въпроси към автора, снимки и автографи.

Детска градина „Здравец“ посрещна топло писателката Цвета Брестничка, която разказа историята на смелото „Раче юначе“ и представи „римушки, залъгалки и игралки“ от книгата „Пляс-пляс, ръчички! Троп-троп, крачета!“. Малчуганите слушаха внимателно, броиха с пръстчета и на глас, задаваха въпроси и отговаряха на тези, отправени към тях. В края на срещата децата се снимаха с писателката, а тя попълни библиотеката в детската градина с две свои книги. Малко по-късно Цвета Брестничка се срещна и с учениците от Основно училище „Елин Пелин“. На тяхното внимание представи книгата „Небивалици с буквите от А до Я“, отличена с награда „Перото“ в категория „Детска литература“ за принос в литературния контекст. Учениците се забавляваха, четейки „небивалици“, включиха се в специалната игра, подготвена от автора, задаваха въпроси и получиха обещание за повторна среща.

В седмицата, посветена на литературното творчество за деца, своите книги представи и Пламен Петков, с псевдоним Пламък Искрен. Той привлече интереса на най-малките с истории за животни, които си помагат, създават приятелства, играят и научават важни житейски уроци. Авторът успя да заформи дискусия с децата относно помощта, приятелството и грижата. Срещата приключи със снимки и автографи. Пламен Петков беше гост и на учениците, на които разказа историята на Петьо, Галя и Искрен. Момичетата и момчетата слушаха внимателно, отговаряха аргументирано и разсъждаваха на глас по теми като приятелството, детските хитрости и добротата. Срещата приключи с автографи и снимки.

Стефан Митев е член на Съюза на българските писатели от 2002 г., както и член на Международно творческо сдружение „Сцена на духовността“. Цвета Брестничка е автор, отличен с наградата „Константин Константинов“ в категория „Автор“ за книгата „Истории с крачета“. Пламен Петков е работил като редактор в уеб сайт, зад гърба си има много публикации в периодичния печат и онлайн медиите. Сред участниците в мероприятията, посветени на Маратона на четенето, бе и писателката Дора Ефтимова. Тя представи новата си книга „От глъбините на моята душа“.

Славея Семова


Ключови думи
Седмица на детската книга Първомайци